Sătmărenii s-au mobilizat online! Sute de cetăţeni vor reducerea cotei de impozitare: "Nu ne spuneţi că nu este posibil!"

0
0
Peste două mii de sătmăreni au achitat până acum taxele şi impozitele locale. FOTO. Alexandra Ardelean
Peste două mii de sătmăreni au achitat până acum taxele şi impozitele locale. FOTO. Alexandra Ardelean

Sătmărenii cer online reducerea cotei de impozitare după ce directorul unei institutii bancare a redactat o petiţie pe care a adresat-o Primăriei municipiului Satu Mare si consilierilor locali. Până în prezent petitia a fost semnată de sute de sătmăreni. Cota de impozitare este în prezent de 1,3% , maximul pe care consilierii îl puteau vota conform noului Cod Fiscal.

Municipiul Satu Mare se află în topul oraşelor cu cele mai mari creşteri ale impozitelor pe locuinţele persoanelor fizice. Adoptarea proiectului în Consiliul Local a stârnit însă un val de controverse. În acest sens un sătmărean a formulat chiar şi o petiţie în care se specifică : " Având în vedere prevederile noului Cod Fiscal şi Hotărârile Consiliului Local în ceea ce priveşte stabilirea cotelor de impozitare ale anului fiscal 2016 ale bunurilor folosite în scop economic, proprietatea persoanelor fizice (persoane fizice autorizate) şi a persoanelor juridice, ţinem să vă informăm că ne-am creat un grup de iniţiativă şi vă solicitam prin prezenta convocarea în regim de urgenţă a unei şedinţe de Consiliu Local în care să reanalizaţi şi să supuneti aprobării alte cote de impozitare care să fie sustenabile şi realiste", explică iniţiatorii.

Grupul de iniţiativă mai specifică în document şi care sunt sumele pe care trebuie să le plătească, care spun iniţiatorii sunt mult prea mari pentru situaţia economică actuală. " Înţelegem necesitatea unor majorări, dar considerăm că este aberant ca sumele plătite, având în vedere hotărârile dumneavoastră, să crească la o cotă de 1,3% din valoarea impozabilă a clădirii, adică o creştere cu 1.620, 55% faţă de anul fiscal anterior, la care se mai adaugă încă o creştere netă de 16%. Ca şi baza de pornire propunem ca acestea să fie stabilite la minimul permis de lege, având în vedere că şi acest minim are reprezenta o creştere semnificativă faţă de anul trecut adică la 0,2%, care ar reprezenta o creştere de 249,32% faţă de anul 2015. Nu ne spuneti că nu este posibil, prin puterea exemplului va ataşăm hotararea Consiliului Local din Alba, unde la iniţiativa primarului acest lucru a fost posibil", se precizează în document.

Pe de altă parte reprezentanţii acestui grup susţin că profesiile libere sunt descurajate prin adoptarea acestei cote de impozitare. 

" Consideram ca nivelul actual de impozitare nu are nici un fundament economic, şi e menit să descurajeze libera iniţiativă şi profesiile libere care constituie punctul de plecare într-o economie sănătoasă, durabilă şi care sperăm noi cu perspective de creştere, deşi realităţile municipiului Satu Mare ne contrazic din plin de 25 ani”, se arată în petiţie.

Reacţia autorităţilor

Edilul şef al municipiului Satu Mare susţin că noua cota de impozitare a fost votată de toţi consilierii, iar aceştia au avut timp să discute în comisiile de specialitate aceste aspect. Totodată, Dorel Coica susţine că îi înţelege pe sătmărenii care se plâng de noua cota deoarece şi el provine din mediul de afaceri. În acest sens primarul va propune un nou proiect de hotărâre pentru a fi redusă cota de impozitare, însă şi acesta trebuie să primească votul consilierilor locali.

" Această temă pe mine m-a intersat foarte mult pentru că e relevantă pentru mulţi dintre cetăţenii municipiului Satu Mare. Ultima discuţie pe care am avut-o săptămâna trecută a fost în prezenta domnului consilier Albu de la PNL, a domnului Masculic de la UDRM şi cu şeful finanţelor Locale, domnul Drimuş. Sperăm ca în curând să aprobăm acest proict în consiliul Local şi să revenim la o formă aproape de normalitate", a spus primarul Dorel Coica.

Orice decizie s-ar lua, trebuie căutată o altă sursă pentru completarea bugetului local, cel puţin asta spune şeful Serviciului Executare Silită din cadrul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare, Mirel Dan. " În general, orice scădere de cotă are un impactnegativ asupra bugetului local, dar este la latitudinea Consiliului Local să îşi analizeze veniturile şi impactul pe care o nouă hotărâre o va avea", explică Mirel Dan.

Sătmărenii care doresc să voteze petiţia o pot găsi online, însă cei care pot cu adevărat să schimbe proiectul de hotărâre sunt consilieri locali care vor trebui să ia o decizie în această privinţă  până cel tarziu la finele acestei luni.

Vă mai recomandăm:

Impozitul pe spaţiile nerezidenţiale deţinute de persoanele fizice se reduce la un sfert

Consilierii locali au scăzut cota de impozitare la clădiri. Mulţi severineni se gândeau să renunţe la micile afaceri

Satu Mare


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri