Preşedintele Iohannis a transmis „La mulţi ani!” Armatei Române de la Carei, ultima bucată de pământ românesc eliberată de armata română

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele a fost singurul care a depus coaroană de flori în cadrul manifestării - foto: Adrian Caraba
Preşedintele a fost singurul care a depus coaroană de flori în cadrul manifestării - foto: Adrian Caraba

Preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat astăzi,25 octombrie, la Carei cu prilejul ceremoniilor dedicate Zilei Armatei Române. Imediat după ceremonia acesta a plecat spre Bucureşti.

Oraşul Carei are o însemnătate puternică atunci când vine vorba de armata română şi de cel de-al doilea Război Mondial, fiind ultimul pământ românesc eliberat de oştirile române. Acum 72 de ani, pe 25 octombrie, armata era primită cu mult entuziasm pe actualul teritoriu al oraşului Carei, spunându-li-se „Bine aţi venit, fraţilor”, aşa cum rememorează momentul unul dintre veteranii de război. În cinstea acelor evenimente la Carei a fost înălţat un monument care să aducă aminte de jertfa militarilor români pentru patrie.

În fiecare an monumentul este locul în care se desfăşoară o amplă manifestare de Ziua Armatei. În acest an preşedintele Klaus Iohannis a luat parte la eveniment, fiind unul mult mai concentrat şi sobru faţă de anii anteriori. După primire preşedintelui şi salutul acestuia transmis militarilor a urmat o slujbă religioasă, încheiată cu un cuvânt din partea Mitropolitului Andrei Andreicuţ.

„În această zi, când sărbătorim armata, ne aducem aminte că aici, la Carei, s-a eliberat ultima brazdă din pământul sfânt al ţării. În acelaşi timp ne aducem aminte că în această zi sărbătorim şi ziua de naştere a Regelui Mihai. ”, a afirmat mitropolitul în deschiderea cuvântării sale, urmată de un cuvânt biblic.

Preşedintele Klaus Iohannis a primit şi două distincţii cu această ocazie, una fiind o reproducere în miniatură a monumentului de la Carei iar cea de-a doua  o replică la scară redusă a steagului de luptă al Batalionului IV, cel care a eliberat meleagurile Careiului în cel de-al Doilea Război Mondial.

Ziua Armatei

Preşedintele a susţinut un discurs scurt în care a reliefat rolul armatei în istoria României - foto: Adrian Caraba 

„Astăzi, 25 octombrie,sărbătorim ziua Armatei Române, prilej cu care vă îndemn să ne aplecăm cu respect în faţa celor care sub culorile drapelului nostru naţional, în uniforma armatei româniei şi-au slujit şi continuă să îşi slujească ţara cu devotament. Gândurile noastre de recunoştinţă se îndreaptă către toţi aceia pentru care apărarea neamului s-a transformat în crez, care au sprijinit parcursul României de consolidare a identităţii naţionale în acord cu valorile euro-atlantice. Încrederea românilor în armată demonstrează că această instituţie şi-a consolidat în percepţia generală profilul de garant al suveranităţii, independenţei şi unităţii statului În egală măsură, cred că oamenii apreciază şi standardele morale şi profesionalismul celor care sunt dispuşi să îşi rişte viaţa pentru binele comun. ”, a afirmat în discursul său preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a mai făcut referire la modernizarea armatei şi la consensul politic care garantează continuitata dezvoltării acestei instituţii prin acordarea a 2% din PIB începând cu anul 2017.

Ziua Armatei

Înainte de final, preşedintele a aprins şi o lumânare la statuia Ostaşului Român - foto: Adrian Caraba

Preşedintele şi-a transmis aprecierile faţă de toţi cei care reprezintă astăzi armata română, mulţumindu-le acestora. Klaus Iohannis nu i-a uitat nici pe militarii sunt acum prezenţi în teatrele de operaţiuni.

„Adresez armatei României cele mai oneste felicitări şi calde urări de succes în nobila misiune de a servi patria sub tricolor. La mulţi ani Armata României! La mulţi ai România””, şi-a încheiat preşedintele discursul. 

Acesta a luat parte la parada militară organizată cu această ocazie şi pe urmă a salutat în câteva minute mulţimea, care s-a înghesuit să îşi facă poze cu acesta. După o ultimă poză cu un grup de copii, preşedintele a plecat spre Bucureşti, fără a mai susţine videoconferinţa cu militarii români din teatrele de operaţiuni. 

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite