Pași spre normalitate la Electrolux. Fabrica și-ar putea relua producția începînd de luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte dintre angajați au revenit la lucru de astăzi
O parte dintre angajați au revenit la lucru de astăzi

Fabrica din Satu Mare a concernului suedez Electrolux s-a redeschis de astăzi și lucrează la o capacitate de 5%. Potrivit liderilor sindicali, oferta prezentată azi greviștilor de reprezentanții conducerii companiei reprezintă „pași spre normalitate”. Greva continuă. 

Fabrica Electrolux și-a reluat de azi activitatea la o capacitate de 5%. În vreme ce grosul muncitorilor au rămas în grevă, angajații din birourile administrative, sectorul de proiectare și cei de la montaj au revenit la muncă și au făcut training-uri, menite să pregătească revenirea fabricii la capacitatea maximă de producție, preconizată să se producă luni. Până ieri, fabrica a fost închisă atât pentru greviști cât și pentru salariații companiei care s-au dezis de conflictul de muncă, cei din urmă fiind plătiți cu 75% pe perioada grevei.

Ultima ofertă - 120 de lei în plus la venituri și sporuri incluse în calculul salariilor compensatorii

Liderul Sindicatului „Samus” Sorin Faur a declarat pentru „Adevărul” că negocierile cu conducerea companiei au fost deblocate. „Noua ofertă prezentată de conducere este de două creșteri salariale, 70 de lei de la 1 ianuarie și 50 de lei de la 1 septembrie, cu 20 de lei mai mult decât precedenta. Au făcut progrese și la capitolul salarii compensatorii, de la maxim șase la o ofertă diferențiată, în care se iau în calcul vechimea, sporurile dar și vârsta angajaților” afirmă Faur. Potrivit sursei citate, conducerea a oferit, pentru concedierile individuale (până la 29 de persoane simultan – n.r.), în funcție de vârsta angajaților, între 4 și 12 salarii compensatorii, iar la concedierile colective, în funcție de vechimea în muncă, între 4 și 20 de salarii compensatorii, în care sunt luate în calcul și sporurile.
„Salariații nu sunt de acord cu varianta de compensatorii propusă pentru concedieri individuale, le este frică de faptul că managemantul va apela de acum doar la concedieri de sub 29 de persoane, din rațiuni de ordin financiar, pentru a evita plata compensatoriilor  pentru concedierile colective, care ar fi pentru ei mai costisitoare” explică liderul sindical.  Conducerea fabricii a mai cerut ca durata pauzei de masă să nu reducă timpul efectiv de lucru al angajaților, iar cele 15 – 20 de minute de repaus să fie recuperate prin prelungirea programului de lucru. Ideea a fost respinsă de greviști.

Sorin Faur, lider sinidical: „Noi sperăm ca de luni să începem lucrul și să reintrăm în normal. Asta va depinde însă de oferta conducerii, sperăm să vina cu o ofertă mai apropiată de cererile oamenilor”

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite