Nagy Levente este bărbatul cu chibriturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nagy Levente este un colecţionar de cutii de chibrituri din Carei care a pus pasiune în aceste piese a căror destinaţie este de regulă coşul de gunoi.Cu peste zece mii de cutii careianul are cea mai mare colecţie de chibrituri din ţară.

Dacă pentru mulţi dintre noi chibriturile sunt simple obiecte de uz zilnic pentru Levente acestea au devenit o mare pasiune. “ Pot să spun că pasiunea colecţionării cutiilor de chibrituri o am de foarte mult timp, să tot fie vreo 31 de ani. Pe la 9 ani am început să colecţionez timbre şi alte obiecte însă chestia asta cu cutiile de chibrituri mi s-a părut a fi mai originală.De atunci şi până azi am adunat peste 10.000 de cutii, pe care le-am expus ultima oară, aici în oraşul meu natal, în urmă cu nouă ani” afirmă colecţionarul. În viaţa de zi cu zi Levente îşi câştigă existenţa cu depanarea de aparate de uz caznic, meserie la fel de migăloasă ca ceea de colecţionar. “ Meseria de depanator o fac cu aceeaşi pasiune ca şi pe ceea de colecţionar, fiindcă ambele necesită multă migală dar şi seriozitate. Dacă pentru majoritatea criza financiară este o mare problemă, pe mine pot să zic că oarecum mă ajută deoarece în lipsa banilor oamenii preferă să-şi repare diferitele obiecte casnice în loc să-şi cumpere altele noi” spune Levente.

Exponate de diferite mărimi şi din diverse ţări
Expoziţia careianului a fost vernisată în cadrul Primăverii Culturale Careiene şi este găzduită de Teatrul Municipal şi nu puţini au fost aceeia care au dorit să vadă o colecţie inedită, de cutii de diferite mărimi şi din ţări de pe toate continentele. Într-o vitrină sunt expuse cutiile „speciale” – chibrituri de mari dimensiuni, pentru şeminee, chibrituri anti-vânt şi hidrorezistente, chibriturile minuscule şi cele pentru grill. Într-o alta sunt cele vechi şi foarte vechi, de peste 50 de ani. Există o vitrină a chibriturilor “în serie”, ilustrând cărţi de joc, sporturi, mărci de ţigări, femei goale, sticle de vin. “ Spre marea mea bucurie expoziţia a avut un succes nebănuit în rândurile concetăţenilor mei. Nu mă opresc din colecţionat şi mă bucur că acum, odată cu răspândirea Internetului, pot să îmi dezvolt relaţiile cu alţi colecţionari” spune careianul. Puţini ştiu însă că pasiunea lui pentru colecţii nu se limitează doar la cutii de chibrite, ci colecţionează insigne şi cărţi poştale, pe care într-un viitor apropiat doreşte, de asemenea, să le prezinte într-o expoziţie.

Piesa de rezistenţă, o cutie din cel de-al II-lea Război Mondial
Dintre toate cutiile, cea mai importantă pentru Levente e cea pe care bunicul lui a purtat-o la el pe toată durata celui de-al Doilea Război Mondial. “Nu lipseşte nici un chibrit din cutie, iar pentru a nu fi descoperită de soldaţii inamici, bunicul a introdus în cutie o bucăţică de hârtie, pentru a atenua zgomotul produs de beţişoare..”  ne dezvăluie Levente.
Ce-i place
Îi place să se joace cu prietenii tot felul de jocuri de societate. Îi plac drumeţiile şi excursiile atât în ţară cât şi în străinătate.

Ce nu-i place

Levente se simte deranjat de neseriozitate, de nesimţire şi de impostura agresivă. Nu-i este pe plac nici rigiditatea celor care cred că doar ei au dreptate. De asemenea, nu-i iubeşte pe frustraţii care bârfesc şi nici pe cei care fac rău gratuit.

Care este valoarea acestei colecţii?
N.L – Toate cutiile de aici au un preţ, dar valoarea lor totală este inestimabilă. Această colecţie nu a fost, nu este şi nici nu va fi vreodată de vânzare.
De ce trebuie o colecţie expusă?
N.L - Concepţia mea de bază este că în general colecţiile trebuie expuse, deoarece nu ajunge să le ţinem doar pentru noi, undeva ascunse într-un sertar. Iar o colecţie devine cu atât mai valoroasă cu cât este mai sistematizată, iar colecţionarul ştie să ofere şi informaţii legate de respectiva colecţie, respectiva tematică.

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite