Drumeţie spre „Sfinxul Oaşului“ de pe Pietroasa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionaţii de ieşiri în aer liber pot alege un traseu montan spre o formaţiune muntoasă care are o formă antropomorfă. Peisajul de la Luna Șes este pe cale să se schimbe definitiv, odată cu construcția celei mai importante stațiuni din județ.

Vestea bună este că traseele turistice de drumeție nu vor avea, însă, de suferit. La intrarea în Negrești-Oaș dinspre Satu Mare, un drum care cotește la dreapta, spre cabana Ocolului Silvic, deschide posibilitățile de drumeție către câteva dintre cele mai frumoase obiective din Țara Oașului. Peisajul urban al Negreștiului oșenesc și a satelor din zonă s-a schimbat definitiv, iar locul vechilor căsuțe vopsite în cunoscutul azur, a fost luat de vile somptuoase, vizibile la tot pasul. Micul drum care te duce spre cabana ocolului silvic a rămas, însă, neschimbat.  Cabana silvică din cătunul Luna, unul dintre locurile cele mai populare de pronire spre culmile Pietroasei, se arată după o oră de mers pe jos, în pas alert. Puteți campa chiar pe malul Talnei, în vecinătatea cabanei, pentru a vă aduna puterile pentru drumul de trei ore care vi se așterne în față, spre Vârful Pietroasa. Deși înalt de doar 1.201 metri, este un loc iubit de toți fotografii din zonă, pentru splendoarea peisajelor pe care le oferă privirii spre toate cele patru puncte cardinale. Spre Pietroasa, traseul este marcat vizibil, cu albastru, și nu este recomandat amatorilor de urcușuri facile. Porțiunile dificile, care se întâlnesc la tot pasul, fac din traseu un punct de atracție pentru tinerii care iubesc pantele abrupte. Fără a cere echipamente complicate, urcușul spre Pietroasa este, totuși, solicitant.  Urcușul începe lin, prin pădure. În prima parte, traseul este presărat cu tufe de frăguțe, iar mai apoi, la altitudine, tufe imense de afine se desfășoară privirilor, la tot pasul. Culmea devine accesibilă după o pantă foarte abruptă, pe o distanță destul de mică, și un traseu prelungit în afara pădurii, pe o pășune alpină de joasă altitudine. Ajunși în vârf, frumusețea Țării Oașului vi se dezvăluie în toată splendoarea.  Pe Vârful Pietroasa se află Monumentul natural „Sfinxul Oaşului“, o ciudată formă de rocă vulcanică. Rețeaua hidrografică bogată din zonă, cu văile Talna, Brada și Valea Țiganului este populată cu păstrăv. Posibilitățile de campare în zonă sunt nelimitate şi absolut gratis, pe malul văilor sau în zona izvoarelor cu apă minerală bicarbonatată, indicată în afecţiuni digestive şi diabet zaharat.  

Kilometrul zero al turismului sătmărean

Primăria Negrești-Oaș și Ministerul Turismului dezvoltă în zonă un proiect de anvergură, menit să pună locul pe harta europeană a stațiunilor de iarnă. Proiectul stațiunii „Luna Șes”, în valoare de 10 milioane de euro doar pe segmentul de infrastructură și proiectare, ar putea transforma zona în „kilometrul zero“ al turismului sătmărean. Potrivit declaraților primarului orașului Negrești-Oaș, Nicolae Bura, stațiunea va avea două pârtii de schi, în lungime de 2.400 de metri, respectiv 800 de metri. Lucrările de infrastructură au fost demarate, iar în prezent se lucrează la  drum, poduri și rețelele de utilități. „Speram să deschidem pârtiile în acest sezon, însă contestațiile la licitații au amânat demararea execuției. Vom schia la Luna Șes în sezonul de iarnă 2012-2013“, a afirmat Bura.

Satu MarePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite