Doi politicieni sătmăreni sparg rubricile prin pasiunea pentru obiecte de artă/bijuterii. Împreună, cei doi deţin astfel de accsesorii în valoare de 100.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Mircea Paşcu a fost ministru în perioada Guvernului Năstase. Oviviu Silgahi a acupat această funcţie în Guvernul Ponta, până la alegerile din acest an
Ioan Mircea Paşcu a fost ministru în perioada Guvernului Năstase. Oviviu Silgahi a acupat această funcţie în Guvernul Ponta, până la alegerile din acest an

Europarlamentarul sătmărean Ioan Mircea Paşcu şi fostul ministru, acutalmente deputat, Ovidiu Silaghi se pot mândri cu o avere considerabilă în conturi. De remarcat este că cei doi aleşi au o pasiune pentru colecţionarea obiectelor de artă şi a bijuteriilor. Împreună, cei doi deţin astfel de accesorii în valoare de 105.000 de euro.

Ioan Mircea Paşcu deţine 60.000 de euro doar în plasamente financiare

Despre europarlamentarul pesedist, Ioan Mircea Paşcu, economist de profesie, se poate spune, din declaraţia sa de avere, că este un colecţionar al ceasurilor de mână, având astfel de accesorii în valoare de 37.000 de euro. La capitolul bunuri imobile, Paşcu deţine un teren, o casă de vacanţă şi una de locuit, icoane, pictură românească contemporana, bijuterii în valoare de 9.000 de euro, 45.000 de euro în conturi, dar şi plasamente de circa 60.000 de euro. Mai are 40 de cupoane la Turbomecanica şi plasamente financiare de 60.000 de euro prin ING Bruxelles.

Ioan Mircea Paşcu a încasat, într-un an de activitate în Camera Deputaţilor,  în jur de 69.000 de lei, în vreme ce alocaţiile pentru diurne şi transport de la PE au fost de 210.827 lei. Acesta a mai înregistrat venituri, tot în această perioadă, de la SNSPA în valoare de 66.678 lei.

Ioan Mircea Paşcu a deţinut şi funcţia de ministru al Apărării în perioada 2000-2004 în care Adrian Năstase a ocupat fotoliul de prim-ministru. În prezent, Paşcu este europarlamentar din partea PSD. Dacă din declaraţia de avere nu reiese că europarlamentarul ar fi un politician putred de bogat,  acesta câştigă bani grei din afacerile pe care le are cu statul. De numele lui Ioan Mircea Paşcu s-au legat dosare grele de la DNA pentru contractele paguboase ale MApN, dar răsplata a venit înzecit prin venitul anual încasat ca parlamentar şi ca europarlamentar.  Fostul ministru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, apare într-un dosar intrumentat de procurori pentru că ar fi făcut afaceri ilegale cu Ioan Ciocan, ajutându-l să câştige mai multe licitaţii la MApN. Acesta din urmă este ginerele deputatului Gheorghe Ciocan. Dosarul este disjuns din cel în care fostul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, este acuzat de trafic de influenţă şi fals în declaraţii.

Numele lui Gheorghe Ciocan apare în declaraţia de avere a fostului ministru al Apărării, ca fiind coproprietar la un teren pe care cei doi urmau să ridice o casă de vacanţă. Dar asta nu este tot. Ioan Mircea Paşcu l-ar fi ajutat pe ginerele prietenului său să obţină mai multe contracte avantajoase cu statul. Practic, presa scria, în urmă cu doi ani, că Ioan Ciocan obţinea preferenţial contracte de la Ministerul Apărării pentru livrare de motorină şi alte produse. Afacerea era intermediată de nimeni altul decât Mircea Paşcu, prin relaţiile pe care le avea la minister. Din profitul obţinut de Ciocan în urma acestor contracte, un procent ajungea la Paşcu.

Fostul Ministru Silaghi este acţionar la Banca Românească

Potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor, Ovidiu Silaghi are în proprietate trei terenuri intravilane, de 374 metri pătraţi, şi, respectiv, de 3.800 de metri pătraţi şi două apartamente în suprafaţă de 107 metri pătraţi şi 168 metri pătraţi în municipiul Satu-Mare. Fostul ministru liberal mai deţine bijuterii de aur, tablouri şi obiecte de cult în valoare de 59.000 de euro, achiziţionate în perioada 2002 – 2012 şi este titularul a şase conturi bancare în cuantum de circa 40.000 de euro şi un depozit bancar, în cuantum de 3.000 lei. Dacă la capitolul economii Silaghi nu se poate lăuda că stă foarte bine, el are în schimb contractat un credit, din 2003, scadent în 2018, în valoare de 20.000 de euro. Ovidiu Silaghi a obţinut în 2012 un salariu anual de 11.952 lei, în calitate de deputat, şi alţi 51.243 lei, în calitate de ministru al IMM-urilor.

De asemenea, Ovidiu Silaghi este acţionar unic la SC Severalis SRL, deţine 0,002 % din acţiunile Banca Românească SA, şi 50% din acţiunile SC New Image SRL. El a mai obţinut şi 4.200 lei lunar, în calitate de membru al Consiliului de Administraţie al Romexpo SA.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite