Cum se plantează căpşunii pentru o producţie masivă la primăvară
0Plantele de căpşun trebuie plantate cu grijă, doar într-o anumită măsură îngropate în pământ, altfel riscaţi ca planta să moară.
Căpşunile sunt unele dintre cele mai îndrăgite fructe în rândul românilor. Primele fructe apărute pe tarabe, în pieţe sau la marginea drumului, la sfârşitul lunii mai, creează isterie, oamenii fiind dispuşi să scoată mici averi din buzunar pentru a-şi cumpăra o porţie cu care să îşi stăpânească pofta.
Puţini sunt cei care ştiu însă că aceasta este una dintre perioadele cele mai importante pentru ca la primăvară căpşunii să fie în număr cât mai mare. Plantarea plantelor este o metodă de extindere a plantaţiilor, dar şi de întinerire a lor. Modul şi momentul în care aceştia se plantează sunt vitale.
„Perioada optimă de plantare a stolonilor este septembrie – octombrie. Trebuie atenţie încă de la recoltat, respectiv se taie vrejul care uneşte stolonul cu planta mamă şi se scoate cu atenţie stolonul încât să nu i se rupă rădăcina. Secretul stă în replantarea stolonului. Solul trebuie să fie afânat, iar stolonul introdus în pământ doar puţin, cât să stea fixat. Nu trebuie să i se acopere inima, planta trebuind să respire”, afirmă Maria, care deţine o plantaţie de căpşuni.