Cum mergem la saună: dezbrăcaţi complet sau într-un prosop?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În centrele spa din vest sauna se face doar în prosop de bumbac - foto:stejarmasiv.ro
În centrele spa din vest sauna se face doar în prosop de bumbac - foto:stejarmasiv.ro

Sauna provine din nordul Europei, iar una din teoriile originii ei spune că ar fi avut ca scop uscarea hainelor. De asemenea, era utilizată în scop igienic şi pentru a da naştere în condiţii sterile.

Românii descoperă tot mai mult în ultimii ani centrele de înfrumuseţare şi toate tehnicile care sunt menite să îi ajute să îşi păstreze tinereţea şi energia. Sauna este unul dintre procedeele menite să le ajute corpul să elimine toxinele şi să îi revitalizeze. Numărul saunelor este în continuă creştere, atât în hoteluri şi centre de agrement, cât şi ca posesii private.

Tradiţional sauna se face în pielea goală. Această tradiţie vine încă de la finlandezi şi este respectată încă în acele zone, dar şi în Germania şi unele centre de agrement din Ungaria.

„Sauna a fost inventată de finlandezi, ca fiind un loc cu aer cald unde să îşi usuce hainele. Şi cu ocazia asta se încălzeau şi eu. Se dezbrăcau la pielea goală şi se încălzeau şi eî în timp ce li se uscau hainele. De aici a pornit tradiţia de a face saună dezbrăcat, dar mai are şi un alt considerent. Costumele de baie şi şorturile folosite într-un spa au indicaţii de spălare la 30 de grade, marea lor majoritate, că sunt materiale textile artificiale. Ei bine gândiţi-vă că în saună sunt undeva peste 90 de grade, ceea ce face ca în câteva şedinţe acel material să înceapă să se topească, să miroase şi e neigienic pentru piele, pentru că nu respiră prin el”, afirmă Sebastian Borleştean, maestru de saună.

În România încă nu s-a reuşit implementarea acestei mentalităţi de saună fără costum de baie. În străinătate, în centrele cu renume pentru şedinţele de saună cu maeştrii, cei care intră sunt nevoiţi să poarte pe ei doar prosoape de bumbac, oferite de acele centre, ceea ce la noi nu se întâmplă încă din cauza reticenţei publicului, după cum mai afirmă maestrul de saună. 

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite