Ciprian Muntean-Colecţionează ceasuri din aur, platină şi diamante
0Are o colecţie bogată de ceasuri vechi de mână, de dame şi bărbaţi, majoritatea confecţionate din materiale preţioase: aur, platină şi diamante. Cel mai vechi are mai mult de 110 ani.
Sătmăreanul are în colecţie 87 de ceasuri. Cel mai vechi are 111 ani, fiind fabricat în anul 1899. „Este un ceas „Omega“ pe care l-am cumpărat de la un colecţionar din Ungaria. A fost fabricat în serie limitată, valoarea acestuia fiind destul de mare“, spune Ciprian. La vârsta de 18 ani a primit în dar de la părinţii şi bunicii săi un ceas din aur, iar de atunci a început să colecţioneze astfel de obiecte. „Ceasul primit cadou îl păstrez cu sfinţenie, deoarece are pentru mine o încărcătură emoţională puternică“, povesteşte Ciprian.
Ceas cu brăţară din aur şi cinci diamante
Din colecţia sătmăreanului face parte un ceas de damă cu brăţară din aur de 18 carate şi cinci diamante de 0,20 carate fiecare, care se învârt pe cadran. Două mărci de ceasuri vechi sunt preferatele sătmăreanului. Este vorba de Schaffhausen şi Omega, una din Elveţia, cealaltă din Germania, însă are în colecţie şi altele, precum Patek Philippe, Vacheron Constantin, Doxa, Zenith, Chopard, Cartier, Lanco. „Eu port un ceas din aur de 18 carate pe care l-am cumpărat din Elveţia. A fost fabricat în anul 1943 de firma Schaffhausen“, povesteşte Ciprian. Inginer în protecţia mediului, Ciprian este pasionat de ceasurile vechi încă din copilărie. „Bunicul meu avea multe ceasuri. Pentru a-mi capta atenţia, le desfăcea şi îmi arăta mecanismul de funcţionare şi cred că aşa s-a prins de mine“,îşi aminteşte Ciprian. „Îţi dai seama cât e de valoros în funcţie de materialul din care este confecţionat, mecanismul de funcţionare, marcă, calibru şi serie. Preferatele mele sunt ceasurile cu tragere manuală. Cu cât seria este mai limitată cu atât ceasul este mai scump“, precizează sătmăreanul.
A dat 5.000 de euro pe un ceas
Cel mai scump ceas achiziţionat din străinătate l-a costat 5.000 de euro. Ciprian îşi păstrează ceasurile într-un depozit la bancă, iar o dată pe an le duce la curăţat la un prieten ceasornicar. „În fiecare an sunt unse cu ulei special, asta după ce le curăţ într-un atelier. Trebuie întreţinute, deoarece piesele sunt foarte rare şi scumpe“, susţine Ciprian. El i-a cumpărat şi fiicei sale, Anamaria, când a împlinit doi ani, un ceas de copii tot din aur de 18 carate pe care micuţa îl numeşte „tic-tac-ul“ ei.
Întrebări şi răspunsuri
ADS-Ce te atrage la ceasurile vechi?
C.M.-În primul rind, precizia şi păstrarea lor în timp. Am întâlnit ceasuri foarte vechi în stare bună de funcţionare şi bine întreţinute. Acelea m-au impresionat. Îmi place să studiez cărţi despre ceasuri vechi, în special despre mărcile preferate.
ADS: La câte ceasuri colecţionate intenţionezi să te opreşti?
C.M.:La 100 de bucăţi. Este destul de greu să le procure, deoarece sunt puţini colecţionari la Satu Mare, însă eu sper să pot să îmi completez colecţia până la 100 de ceasuri.
Ce-i place:
Ciprian este îndrăgostit de natură şi ori de câte ori are ocazia iese la plimbare cu fiica sa. Îi place să viziteze mănăstirile din ţară şi străinătate. „Am fost în locurile sfinte din Israel şi la muntele Athos. Odată pe an merg în astfel de locuri“, spune Ciprian.
Ce nu-i place:
Nu-i plac oamenii făţarnici şi cei care vor să avanseze la locul de muncă pe sudoarea altora. Fiind un iubitor al naturii, Ciprian detestă mizeria din oraş.
Profil:
Născut: 10 mai 1977, Satu Mare
Studii-Facultatea de Protecţie a Mediului Oradea
Familie: Are o fetiţă