Salata bănăţeană din bureţi de fag, singurul produs tradiţional recunoscut în Caraş-Severin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul din judeţele care îşi păstrează cel mai bine tradiţia nu are înregistrat decât un sigur produs tradiţional în Registrul Produselor Tradiţionale din România

Ministerul Agriculturii şi al Dezvoltării Rurale a atestat două produse tradiţionale în Caraş-Severin, acestea fiind singurele produse din această parte a ţării care îndeplinesc condiţiile pentru a deţine această titulatură. Este vorba despre două sortimente de salată bănăţeană de bureţi de fag, care aparţin lui Mircea Freisz din Bocşa.

 “Produsele au fost atestate recent şi sunt singurele din Caraş-Severin. Asta pentru că în 2013, Ministerul a schimbat procedura şi legislaţia de acreditare a acestor produse, iar cei mai mulţi dintre producători nu se mai încadrează în noile norme”,  Adina Bâte, de la Direcţia Agricolă.

Acesta spune că atestatul de produs tradiţional îi ajuta foarte mult pe producători, pentru că ar putea să le vândă mult mai uşor în magazinele de tip supermarket,  dar şi la târgurile de profil.

"De exemplu, la târgurile din străinătate nu mai pot participa dacă nu au un certificat că produsul este autentic şi tradiţional. Chiar producătorul care s-a autorizat, a fost la târgul de la Berlin şi nu a putut participa fără acest certificat”, mai spune reprezentanta Direcţiei Agricole.

Din cauza normelor extrem de stricte, producătorii trebuind să dovedească cu înscrisuri că reţeta le aparţine, mai multe produse cunoscute în zonă nu vor putea primi atestatul de produs tradiţional. Cel mai bun exemplu este făina de la Rudăria, măcinată pe piatră la celebrele mori pe apă. 

Până la modificare normelor, în 2013, Caraş-Severinul avea înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale, mult mai multe produse, printre care: ţuica de Dezeşti, pâinea bănăţeană coaptă pe vatră, zacusca de ciuperci, şunca de casă bănăţeană, slănina afumată, telemeaua de Ramna, brânza de Vermeş, telemeaua de oaie, sângeretele, toba şi cârnaţii de casă, răchia de prune şi mere şi salata de bureţi.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite