Primul oraş în care alegerile se vor repeta. De ce a fost anulată candidatura primarului ales

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central a hotărât anularea alegerilor pentru funcţia de primar al oraşului Moldova Nouă, reluarea acestora în 11 octombrie şi anularea candidaturii lui Adrian Torma la acest nou scrutin.

Social-democratul Adrian Torma a câştigat alegerile în Caraş-Severin, însă Biroul Electoral Central a admins o sesizare a  PNL Caraş-Severin, astfel că, alegerile se reiau, la 11 octombrie. Decizia BEC interzice şi candidatura lui Adrian Torma, pe motiv de fraudă electorală. Mai mult, Torma va trebui să dea explicaţii organelor de cercetare penală, arată expressdebanat.ro

 „Pe rolul Biroului Electoral Central s-au aflat nişte sesizări cu privire la o eventuală fraudă, în urmă cărora s-au anulat alegerile şi a fost scos din competiţie candidatul Adrian Torma. Într-adevăr, potrivit dispoziţiilor din Legea 115, art.39, lit.h, BEC soluţionează sesizări privitoare la fraudă electorală putând dispune anularea alegerilor în cazul în care se constatată, pe baza probelor administrate, că votarea şi stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraudă de natură a modifica atribuirea mandatelor în circumscripţia electorală respectivă. Noile alegerile ar trebui să aibă loc într-un astfel de caz în aceleaşi condiţii, folosindu-se aceleaşi liste cu candidaţi. Excepţie fac cazurile în care comiterea fraudei e reţinută în sarcina unui candidat, în cazul în care candidatul e implicat direct în frauda ce a determinat anularea alegerilor”, a explicat social-democrata Gabriela Stuparu, fosta vicepreşedinte a Tribunalului Caraş-Severin, dar şi a Biroului Electoral Judeţean, pentru sursa citată.

Reprezentanata PSD mai spune că de frauda reclamată nu este vinovat Torma.

„Pe baza probelor invocate de PNL Caraş-Severin nu se poate reţine în niciun caz în sarcina lui Adrian Torma implicarea în această fraudă. Se reclamă că ar fi plecat, de la una dintre secţii, preşedintele cu maşina, cu un sac de voturi, lucru total nedovedit. Sau că a plecat un membru al unei comisii dintr-o secţie pe la prânz. Păi asta nu e treaba candidatului, e a preşedintelui de secţie. Că nu bat nu ştiu ce cifre cu cele din tabletă, din nou, nu poate fi imputat candidatului. În plus, validitatea candidaturii nu e de competenţa BEC, ci a instanţelor, s-a stabilit că are dreptul să candideze”, a adăugat Gabriela Stuparu.

Social-democraţii vor contesta în instanţă Hotărârea BEC, astfel că, la această oră, nu se cunoaşte viitorul primar al oraşului de la Dunăre.

Adrian Torma nu a putut fi contactat, pentru un punct de vedere.

VĂ RECOMANDĂM ŞI:

    Un primar a demisionat de două ori şi niciodată nu s-a ţinut de cuvânt. De ce a renunţat din nou la gestul său

    Primarul din Moldova Nouă şi-a anunţat demisia. Primăria nu mai are bani de salarii

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite