FOTO/VIDEO Muntele pe care uiţi că eşti în România: „Turiştii vin, vor să urce, dar se fac ambuteiaje şi se întorc acasă cu un gust amar”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Muntele Mic FOTO Daniel Dancea

O firmă care are contract de deszăpezire a drumului care asigură accesul pe una dintre cele mai noi pârtii de schi din România va fi penalizată după ce mai mulţi turişti au fost nevoiţi să se întoarcă acasă pentru că nu au putut urca pe munte din cauza drumului necurăţat.

O investiţie de şase milioane de euro realizată de milionarul Romeo Dunca pe Muntele Mic, în judeţul Caraş – Severin, a creat condiţii de schi demne de ţările civilizate, transformând staţiunea în principala atracţie pentru schiorii din Banat.

După mai multe zile în care condiţiile meteo de la munte au fost nefavorabile, când a venit şi vremea bună, mai mulţi turişti nu au putut ajunge pe pârtii din cauza drumului care nu a fost curăţat. Pe drumul judeţean care duce în staţiune s-au creat ambuteiaje, iar mai mulţi turişti au fost nevoiţi să se întoarcă acasă înainte de a apuca să schieze.

Telescaunul nou, cu pârtiile aferente, cu nocturna şi cu zona de distracţie de pe versantul celălalt de munte nu are niciun fel de comparaţie. Cine ajunge să schieze acolo într-o zi frumoasă uită că e în România. Vizavi de peisaje şi de senzaţia de schi, e rezolvată problema. Avem o altă problemă pe care nu o pot face singur: accesul la Muntele Mic. Deşi, nu e mare lucru, nu e un capăt de ţară să deszăpezeşti 13 km de drum, treaba nu se face bine. Firmele nu ştiu, nu le interesează, nu au cu ce. Turiştii vin, încearcă să urce, se fac ambuteiaje şi se întorc cu un gust amar, dar cei care ajung să schieze într-o zi frumoasă pot să vadă altceva faţă de ce erau obişnuiţi să vadă în Banat”, a declarat Romeo Dunca.

Omul de afaceri a declarat că s-a implicat să cureţe drumul pe banii săi, dar nu poate face acest lucru la nesfârşit. „Este foarte simplu de făcut, eu şti să îl fac, am ofertat, nu am fost băgat în seamă. Dacă Consiliul Judeţean consideră că nu găseşte să mă lase pe mine să fac la 80 la sută din suma pe care o plăteşte acum. Turiştii vin şi se întorc din drum pentru că nu e în stare nu ştiu ce X-ulescu să cureţe drumul”, a mai declarat Romeo Dunca.  

Firma care a obţinut contractul de deszăpezire a drumului de acces pe Muntele Mic este Ardelean Company Nord Vest SRL din judeţul Maramureş. Direcţia de Drumuri Judeţene Caraş – Severin a încheiat un contract cadru pe trei ani pentru deszăpezirea drumului în valoare de 772.000 de lei fără TVA. Numai pentru acest an, valoarea contractului este de 266.000 de lei fără TVA. Reprezentanţii Direcţiei de Drumuri Judeţene au declarat că dezastrul de pe drumul care asigură accesul pe Muntele Mic a fost cauzat de faptul că a nins foarte mult într-un timp foarte scurt. „De asemenea, în timpul verificărilor în teren s-a constatat că mulţi turişti au urcat fără echiparea corespunzătoare a autoturismelor, acest lucru contribuind la crearea problemelor în trafic”, a declarat Mădălina Cotoc, reprezentantă a Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş – Severin.

Totuşi, firma care are contract de deszăpezirea drumului va fi penalizată. Reprezentanţii Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş – Severin nu au stabilit încă sancţiunea, menţionând că se poate merge până la rezilierea contractului. „Referitor  la calitatea serviciilor prestate de operatorul responsabil cu deszăpezirea   pe tronsonul Telescaun - Muntele Mic, reprezentanţii Direcţiei de Drumuri Judeţene Caraş - Severin au efectuat o serie de verificări în teren. În urma neregulilor constatate vom  aplica sancţiuni conform contractului în vigoare pentru îndeplinirea defectuoasă a acestuia. Potrivit clauzelor contractuale prestatorul este pe deplin responsabil pentru execuţia serviciilor  în conformitate cu propunerea tehnică asumată. În caz contrar, acesta este obligat să plătească despăgubiri pentru  toate daunele produse. Operatorul a fost convocat la sediul direcţiei în vederea analizării situaţiei, dispunerii de măsuri şi atenţionării asupra obligatiei de a  remedia neregulile într - un interval cât mai scurt”, a mai declarat Mădălina Cotoc.

Autorităţile au avertizat că pe tronsonul Telescaun-Muntele Mic se circula în condiţii de iarnă, iar şoferii sunt sfătuiţi să - şi echipeze autoturismele cu lanţuri, să circule cu prudenţă şi să respecte semnalizările rutiere.

ReşiţaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite