EXCLUSIV Alpinistul Coco Galescu s-a întors din expediția din Norvegia, unde a fost la un pas de a-și pierde viața

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acesta s-a întors astăzi din Norvegia, unde timp de trei săptămâni s-a pregătit pentru cucerirea Polului Sud. Expedița s-a derulat în condiții extreme, iar alpinistul și-a văzut moartea cu ochii, după ce s-a prăbușit într-o crevasă, din care a ieșit cu greu. Se pregătește să devină primul roman care cucerește pe schiuri Polul Sud.

Timp de trei săptămâni, alpinistul Cornel Galescu a trecut prin moment dificile la antrenamentele pe care le-a avut la altitudini de peste 2.500 de metri în ghețarul Jostedal din Norvegia, ca să se pregătească pentru cucerirea Polului Sud, pe schiuri. “Zilnic, am testat diferențele de nivel de 1000 de m și am parcurs cam 130 de kilometri în cele trei săptămâni cât am escaladat ghețarul”, spune alpinistul, proaspăt întors din țara nordică.

A tras pe schiuri o sanie de 50 de kilograme peste crevase, pe sub pereții abrupți, încărcați de zăpadă, iar atunci când ghețarul a devenit dificil, sania a trebuit cărată în spate în ciuda traseului dificil. Astfel că, incidentele au fost inerente. “La coborâre am căzut într-o crevasă și mi-a salvat viața bățul de schi. Ghețarul era acoperit de zăpadă proaspătă și s-a format un pod de zapadă fals. N-am avut cum să văd că sub zăpadă era de fapt o  ”capcană”. Dacă nu mă opream în bațul de schi riscam să cad adânc. Unele crevase pot ajunge și la 50 de metri adâncime”, povestește Cornel Galescu.

CLICK AICI PENTRU GALERIE FOTO

Acesta a adăugat că echipamentul din dotare este esențial și dacă vrei să escaladezi un munte, nu poți pleca fără el. Astfel că, alpinistului nu i-au lipsit din rucsac: blocatorul, pitoanele de gheață, pioletul, dar nici coarda de alpinism. “Când pleci într-o astfel de aventură trebuie să iei în calcul orice situație. În plus, schiurile erau dotate cu "piei de focă” pentru porțiunile de urcare.

Ghețarul Jostedal este cel mai larg din Europa și este locul în care s-a pregătit și Amundsen, acum 100 de ani, înainte de cucerirea Polului Sud. Plecarea în expediția de la pol are loc în luna noiembrie. Dacă în primele zile Cornel Galescu a avut probleme cu respirația din cauza altitudinii, acestea s-au rezolvat în urma antrenamentelor.   

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite