Cum faci „lăcuste“ din carne de curcan marinată cu miere şi vin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea de curcan este uşor de găsit prin supermarketurile şi pieţele de profil din România. Aşa că nu e de mirare că reţetele pentru a găti curcan sunt cu duiumul.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai are un mod inedit de a prepara carne de curcan. El spune că ceea ce rezultă la final arată ca nişte lăcuste.

“Se ia partea din pieptul curcanului, care stă lângă osul stern, sunt două limbi de carne mai albe şi mai dense, cu gust parfumat, şi această carne se marinează în miere amestecată cu vin sec alb, boabe de piper, scorţişoară, cuişoare, sare marină.

Carnea să stea trei ceasuri bune la rece (a trebuit să uzez frigiderul fiindcă afară sunt 9 grade) acoperită bine cu marinadă, iar apoi trebuie scursă şi hăcuită în bucăţele, mai degrabă fâşii, lunguieţe de o jumătate de deget şi groase de un sfert. Şi crestează-le în patru părţi, ca prin frigere să se desfacă aidoma unor picioare, apoi aşează-le pe o tavă cu podeaua de hârtie de copt şi dă-le jumătate de ceas în cuptorul cu 170 de grade Celsius.

Să prindă rumeneală, dar nu prea multă, pentru că mierea se face toxină gătită îndelung. Iar marinada care a rămas vine adăugită cu ceva oţet balsamic şi redusă pe foc într-o soteuză. Trebuie să capete o culoare de chihlimbar şi consistenţă medie.

Acum nu îţi mai trebuie să faci decât pe un platou larg, o pajişte de orez natur, numai fiert în apă cu sare, ca să imite nisipul deşertului, să pui bucăţelele de carne resfirate şi crăcănate să semene cu nişte lăcuste, iar deasupra toarnă sosul fierbinte. Mai fă arbuşti din crenguţe de rozmarin, un pâlc de iarbă din pătrunjel tocat şi mai aruncă neapărat, printre, boabe de rodie rubinie, care cu aciditatea lor vor da contrast sosului de miere.

Pare mai mult un platou simbolic, dar vă dau cuvântul meu că mâncarea asta are un gust extraordinar. Şi niciodată, nu se ajunge pentru toţi mesenii, mai ales dacă între ei e şi unul hulpav ca mine!!!”, spune Uica.


 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite