Râmnicu Vâlcea: Zeci de monumente istorice riscă să se prăbuşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădirea monument din curtea Seminarului Teologic riscă să se prăbuşească
Clădirea monument din curtea Seminarului Teologic riscă să se prăbuşească

  Conservarea precară a monumentelor se ridică la 100.000.000 lei, potrivit Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional (DJCCPN) Vâlcea.

   Cu toate că Vâlcea e unul din cele mai bogate judeţe din ţară, în monumente istorice, multe dintre ele stau să cadă. Din cele 527 de monumente istorice, 72 sunt în diferite stadii de degradare. „Avem 72 de monumente care plâng. E vorba de ansambluri mănăstireşti, schituri istorice, biserici din lemn şi zid care sunt degradate. Dintre acestea, 28 de monumente istorice prezintă un risc major de prăbuşire la cutremur", a spus astăzi, Florin Epure directorul DJCCPN Vâlcea. Una din clădirile care riscă să se prăbuşească se află în Râmnicu Vâlcea, în incinta Seminatrului Teologic Sf. Nicolae. „E păcat să se aleagă praful de clădire. Cred că DJCCPN poate să facă demersuri să se găsească ceva fonduri pentru ea. Mai mult, apa s-a infiltrat în ziduri şi ele vor ceda la un moment dat. Clădirea pune în pericol şi viaţa elevilor", a declarat inspectorul general Gabriela Ene, al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea.

Clădirea are peste un secol

  Clădirea monument din curtea Seminarului, de care s-a ales praful are o vechime de peste 100 de ani. Ea a aparţinut Schitului Inăteşti din cadrul seminarului, biserică ridicată în anul 1730. O perioadă a funcţionat în clădire şi Uniunea Artiştilor Plastici din Râmnicu Vâlcea. „Am făcut intervenţii şi la DJCCPN şi la Arhiepiscopie să ne ajute să reabilităm clădirea. Noi nu avem fonduri şi e păcat de construcţie", a precizat Nicolae Proteasa, directorul Seminarului. Potrivit specialiştilor DJCCPN cele 72 de monumente istorice au nevoie de expertize tehnice, proiecte de restaurare şi consolidare a structurii. Estimativ, costurile pentru scoaterea din pericol a monumentelor istorice din judeţul Vâlcea, cu o stare de conservare precară, se ridică, în prezent, la suma de 100.000.000 lei. Pentru că nu există fonduri, conducerea direcţiei a solicitat bani la Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite