Râmnicu Vâlcea: Radu Darie a obţinut o bursă la Universitatea Duke

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modest, pragmatic, extrem de inteligent, Radu a obţinut „paşaportul" pentru a studia în SUA. El a primit o bursă de 48.000 dolari/an pentru a urma Universitatea Duke, din Carolina de Nord.

profil
NĂSCUT. 23 ianuarie 1991, la Râmnicu Vâlcea
STUDII. Student la Universitatea Duke, Carolina de Nord
IDEALURI. Să sprofundeze studiul în domeniul ingineriei biomedicale.


Ce-mi place
Aş vrea să călătoresc cât mai mult, să pot vedea lumea şi astfel să acumulez o experienţă de viaţă din care să am multe de învăţat. Studiez foarte mult limbile străine şi nu simt asta ca pe o povară.
Nu-mi place
Am fost mereu împotriva celor care au vrut să pară ceea ce de fapt nu sunt în realitate sau cum altfel se spune a celor care fac pe deştepţii. Sunt împotriva oamenilor neserioşi, care nu au cuvânt şi implit „coloană vertebrală".


Pentru Radu Darie oraşul Râmnicu Vâlcea va fii, peste câteva săptămâni, o frumoasă amintire. Anul acesta a absolvit clasa a XII-a la unul dintre cele mai renumite Colegii din oraş, „Alexandru Lahovari". „În urma unui concurs extrem de riguros dat în format electronic, la Bucureşti, am fost admis la Universitatea Duke, din Carolina de Nord, SUA. Universitatea, axată foarte mult pe cercetare, este cotată în primele 14 din lume", spune Radu, care este singurul elev vâlcean admis la o astfel de universitate, al cărei nume, Duke, vine la urmaşul unui mare industriaş al tutunului. Pe 20 august, Radu trebuie să fie în Carolina. „Despărţirea de ceea ce înseamnă părinţi, rude, prieteni va fii foarte grea, însă sunt pregătit pentru a începe o altă viaţă, într-un alt mediu, care îţi oferă mult mai multe şanse de afirmare", spune studentul.


„Trebuie să fii cât mai original"


Printre materiile de „suflet", fizica, făcută cu profesoara Anca Udrea, a fost obiectul care i-a fost foarte drag, elevul participând de-a lungul anilor la foarte multe olimpiade judeţene şi naţionale. Radu ar vrea să devină inginer şi să studieze instrumentele pentru testele biomedicale. Citeşte enorm de mult, iar la admiterea pentru Duke University a obţinut scoruri extrem de mari. „Pe lângă scorurile de la testare, au contat foarte mult pentru a fi admis, notele obţinute la şcoală, activităţile extraşcolare cât şi eseurile". Îl întreb cum trebuie să fie un eseu, pentru a fii bine cotat la o universitate americană, iar Radu spune: „Trebuie să fii cât mai original, să nu depăşeşti sferele firescului, să ai o doză de pragmatism". Adolescentul va primi suma de 48.000 de dolari/an din partea statului american, cea mai mare parte din aceşti bani urmând să fie pentru taxele de şcolarizare, iar restul mai puţin, pentru masă şi cazare.


„Eu mă întrec cu mine însumi"


Radu Darie a participat la olimpiade nu din dorinţa de a câştiga titluri şi medalii. „Mediul de competiţie a fost extrem de stimulant. Nu dorinţa de a mă întrece cu cineva, de a fi mai bun decât el, ci dorinţa de a mă autopropulsa, de a fi eu mai bun decât am fost la un moment dat, de a face mai mult. Întrecerea este şi rămâne cu mine însumi, dar bineînţeles într-un context dat. Mai mult decât atât, olimpiadele sunt un prilej extraordinar de socializare", povesteşte tânărul. Îl întreb dacă îi mai rămâne timp pentru a face şi altceva să se relaxeze, dincolo de universul fascinant al cărilor, iar răspunsul vine sec. „Da, ascult muzică bună şi îmi place fotografia".


Întrebări şi răspunsuri
Care este părerea ta despre învăţământul românesc?
R.D. Şcoala la noi este prea teoretizată şi te trezeşti că ieşi de pe băncile unei facultăţi şi habar nu ai de viaţa practică. Intri într-un mediu în care diferenţele dintre teorie şi practică sunt foartemari, lucru care nu se întâmplă în mediul universitar american.


Ştii mulţi vâlceni care au fost admişi la Universităţile americane?
R.D. Anul acesta ştiu că de la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari" va mai pleca, cu bursă, fosta mea colegă, Andreea Iovan, la Universitatea din Richmond, Virginia. În anul 2009, la Boston, a mai plecat tot de la acelaşi colegiu, Bianca Dumitrescu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite