IPS Gherasim Cristea împlineşte 97 de ani. O viaţă de om în slujba bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biblioteca inaugurată pe 14 noiembrie la Arhiepiscopia Râmnicului îi va purta numele. Marcarea frumoasei vârste se va face şi prin alte evenimente spiritual culturale.

Luni, 14 noiembrie, IPJ Gherasim, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Râmnicului, împlineşte frumoasa vârstă de 97 de ani. Marcarea acestui eveniment dar şi împlinirea a doi ani de slujire arhierească de când Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei este PS Emilian Lovişteanu, se va face prin mai multe evenimente spiritual culturale. Astfel, la ora 9.00, la Arhiepiscopia Râmnicului are loc Sfânta Liturghie, la ora 11.00, un Te-Deum, după care, la 11.15 va fi lansat un volum omagial închiat PS Gherasim şi a unui alt volum „Monumente Medievale din Oltenia", de Corina Popa. Vor susţine un miniconcert elevii Liceului de Artă şi se va inaugura biblioteca ce îi va purta numele, „Arhiepiscop Gherasim".


Martirii de la Niculiţel i-a ascuns la Mănăstirea Cocoş


IPS Gherasim s-a născut la 14 noiembrie 1914 în Muntenii Buzăului-Ialomiţa. La 20 de ani bătea la poarta Mănăstirii Cernica-Ilfov, unde a fost primit ca frate, iar în acelaşi an, 1934, s-a înscris la Seminarul Monahal al mănăstirii. A fost licenţial al Facultăţii din Bucureşti cu media 9,50. A fost, de-a lungul anilor, preot la Mănăstirea Antim, din Bucureşti, stareţ al Mănăstirii Căldăruşani-Ilfov, unde, vreme de patru decenii a contribuit la restaurarea vechiul lăcaş de cult şi dependinţele acestuia distruse în incendiul din 1946. A fost arhiereu vicar la Eparhia Dunării de Jos, având titulatura de Constănţeanul. În 1971, când tăvălugul orânduirii comuniste pusese stăpânire şi pe biserici, a avut curajul să preia şase martiri descoperiţi la Niculiţel-Tulcea, într-o criptă, şi sfintele moaşte le-a aşezat în taină la Mănăstirea Cocoş.


A contribuit la consolidarea multor mănăstiri


Din 16 octombrie 1975 a fost ales arhiereu vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, din 1984 a devenit Episcop, iar din 2009, Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Râmnicului. Bun gospodar, apropiat de sufletele oamenilor, IPS Gherasim a contribuit la consolidarea şi restaurarea multor aşezăminte de cult precum Mănăstirile Cozia, Stănişoara, Hurezi, Bistriţa, Dintr-un Lemn, Brâncoveni, Surupatele; schiturile Ostrov, Cornet, Iezer şi altele. În ultimii ani a contribuit la construirea din temelii a Centrului cultural-religios Sf. Ierar Antim Ivireanul şi a unei cantine sociale la Arhiepiscopia Râmnicului. IPS Gherasim face parte din Comisia Canonică, Juridică şi pentru Disciplină din cadrul Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. A publicat de-a lungul vremii, zeci de lucrări, studii, articole, reportaje, recenzii, cu caracter istoric şi religios.

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite