Cum se fac mucenicii: reţetă tradiţională culeasă de faimosul Radu Anton Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu nucă sau scorţişoară, mucenicii sunt nelipsiţi de pe mesele românilor, iar prepararea lor la începutul lunii martie a devenit o tradiţie.

În funcţie de regiune, mucenicii se pot prepara prin fierbere sau coacere aluatului. “Adevărul” vă propune două reţete tradiţionale de mucenici ce au fost culese de Radu Anton Roman şi publicate în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

1. Mucenici moldoveneşti (copţi), ingrediente:

-1 kilogram de făină

-2 linguriţe de drojdie

-500 ml apă

-1 linguriţă sare

-4 linguriţe miez de nucă măcinat

-ulei pentru uns tava

Sirop: 

-şase linguriţe de zahăr sau miere

-o ceaşcă de apă

-zahăr vanilat

Cum se pregăteşte aluatul:

Se frământă un aluat dospit ca de pâine din făină, apă, sare şi drojdie;

Aluatul se lasă apoi la crescut 20 de minute, într-un loc călduţ. Se acoperă cu un prosop;

După ce s-a umflat aluatul, se tapetează un blat de lucru cu făină şi se rulează fiecare şnur de aluat în formă de opt; 

Se pun la copt (circa 30 de minute) într-o tavă unsă cu ulei;

Se fierbe apa cu mierea până se îngroaşă, se adaugă zahărul vanilat; siropul obţinut se toarnă peste mucenici;

Se presară miez de nucă şi se lasă să se înmoaie.

2. Mucenici munteneşti (fierţi):

-125 ml ulei

-1 linguriţă de sare

-500 ml apă

-1 kg de făină sau cât primeste uleiul si apa

Sirop: 

-1 ceaşcă de miez de nucă măcinat

-3 linguri de zahăr

-1 linguriţă scorţişoară

-zahăr vanilat

-coaja rasă de la o lămâie

Mod de pregătire:

Se încălzeşte puţin apa, se cerne făina pe un blat;

În mijlocul făinii se face o „gropşoară” în care se toarnă apă călduţă, ulei şi sare;

Se frământă până iese un aluat moale, care se bate să se frăgezească timp de un sfert de oră;

Se întinde pe o planşetă unsă cu făină;

Se taie inele cu ajutorul a două pahare, unul mare unul mic, şi se răsuceşte aluatul sub formă de opt;

Se lasă la uscat 45 de minute;

Se fierb apoi timp de o oră într-un litru şi jumătate de apă;

Se adaugă tot ce e în reţetă şi se lasă să mai undească încă un sfert de oră;

Când s-au răcit, se presară peste mucenici încă două linguriţe de miez de nucă fin măcinat.

Mucenicii se împart pe 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe cei 40 de sfinţi mucenici din cetatea Sevastiei, soldaţii creştini care, potrivit legendei, au murit în chinuri pentru că au refuzat să se închine la idoli. În credinţa populară, 9 martie este ziua în care se deschid cerurile. Pentru pomenirea celor morţi, în multe sate se obişnuieşte să se împartă mucenici. 

Râmnicu Vâlcea

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite