Bugetul pe 2015, aprobat de Consiliul Local. Cum vor fi cheltuiţi banii râmnicenilor în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipiul  Râmnicu Vâlcea, buget în valoare totală de 250 milioane de lei. Pe lista de investiţii a fost prins în acest an şi proiectul de amenajare şi modernizare a pieţei din centrul oraşului, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la 4 milioane de euro.

Aproape 90 de milioane de lei din buget (35 % din buget) reprezintă cheltuieli de funcţionare ale şcolilor şi creşelor din Râmnicu Vâlcea. Doar două milioane de lei din această sumă, adică mai puţin de trei procente, au fost prevăzute pentru reabilitarea unităţilor de învăţământ din Municipiu. 

De asemenea, 13 % din bugetul pe 2015, respectiv 33 de milioane de lei, reprezintă cheltuieli de funcţionare ale Direcţiei Administrării Domeniului Public şi cheltuieli pentru repararea reţelei de iluminat public şi modernizarea străzilor. Puţin peste 19 milioane de lei au fost repartizate în acest an pentru finanţarea cheltuielilor Direcţiei de Protecţie Socială şi  Cantinei de Ajutor Social. Jumătate din suma repartizată reprezintă indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi ajutoarele pentru încălzire. Alte cinci milioane de lei vor ajunge la societatea de transport public din Râmnicu Vâlcea, sub formă de subvenţii.

Patru milioane de euro pentru Piaţa Centrală

Pentru investiţii, primăria a prevăzut în acest an 50 milioane lei, adică 20 % din buget.

Printre lucrările care vor demara cu fonduri locale se numără amenajarea şi modernizarea Pieţei Centrale. Deşi mai mulţi consilieri locali se opun realizării acestui proiect, lucrările vor începe, potrivit primarului Ion Gigi Matei, peste câteva luni. Valoarea totală a acestui proiect ajunge la 4,3 milioane de euro (peste 1,6 milioane lei), fără TVA, proiectul urmând să fie scos la licitaţie pe SEAP în scurt timp. Studiul de fezabilitate pentru  obiectivul “Amenajare şi modernizare Piaţa Centrală” a fost realizat în anul 2008, în perioada când primăria a fost condusă de Mircia Gutău, şi a costat nu mai puţin de 100 000 de euro.

Şapte milioane de lei, rate la bănci

2,84 % din bugetul pe 2015 reprezintă cheltuieli privind plata datoriei publice. Primăria Râmnicu Vâlcea va rambursa băncilor rate în valoare de 5 milioane de lei, plus dobânzi şi comisionae în cuantum de două milioane de lei. Pentru cofinanţarea proiectelor europene, primăria Râmnicu Vâlcea are la dispoziţie în acest an o linie de credit în valoare de 15 milioane lei. Instituţia s-a împrumutat la bănci pentru a asigura cofinanţarea proiectelor ce vizează modernizarea parcului Zăvoi şi  reabilitarea termică a mai multor blocuri din oraş. 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite