Unii pompieri confirmaţi cu COVID-19 din Prahova au ascuns că au simptome - surse. Cum răspunde ISU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce autorităţile se pregătesc să renunţe la starea de alertă, în Prahova se conturează un focar de infecţie chiar în curtea instituţiei care s-a aflat în linia întâi. 20 de pompieri de la Detaşamentul ISU Câmpina au fost confirmaţi cu coronavirus începând de joi, 11 iunie, până duminică, 14 iunie.

 Potrivit unor surse, o parte dintre pompierii bolnavi au ascuns că au simptomele specifice COVID-19 şi au continuat să meargă la serviciu şi chiar au participat la intervenţii. Conducerea ISU Prahova a precizat că daca sunt informaţii asupra cărora generează suspiciuni, vor fi luate măsuri pe cale de consecinţă, fără a da detalii suplimentare.

Prima confirmare că un pompier din Câmpina este infectat cu coronavirus a apărut joi, 11 iunie. Acesta a mers la spital unde i-au fost prelevate probe care au confirmat prezenţa virusului. Ulterior au fost testaţi toţi colegii săi de la detaşamentul din Câmpina, 28 în total, iar pentru 19 dintre ei rezultatele au fost pozitive. În afară de aceştia, au primit rezultate pozitive alte zece persoane, considerate contacţi direcţi ai servanţilor de la ISU. Este vorba despre rude ale pompierilor, care au domiciliile în Câmpina, Plopeni şi Băicoi.

Potrivit unor surse, o parte dintre pompierii câmpineni au avut simptome specifice bolii încă de la finalul lunii mai, dar s-au ferit să anunţe superiorii şi să urmeze procedurile, deşi aveau instructajul făcut la zi. Au continuat să vină la serviciu, spun aceleaşi surse, şi chiar ar fi participat la misiuni unde au intrat în contact cu zeci de persoane, civili în ajutorul cărora interveniseră. Dat fiind această situaţie, ancheta epidemiologică este extrem de complexă, autorităţile medicale fiind nevoite să identifice toate persoanele cu care pompierii au intrat în contact direct.

Laboratoarele de la Bucureşti unde au fost trimise toate testele prelevate de la pompieri nu a finalizat încă toate analizele. Luni 15 mai, Direcţia de Sănătate Publică Prahova aştepta rezultatul pentru încă doi pompieri, dar şi pentru testele rudelor acestora.

Pompierii din tura de serviciu din data 12 Iunie de la Detaşamentul Câmpina, precum şi cei de la Garda de Intervenţie Baicoi si Punctul de Lucru Plopeni se află în izolare la subunităţi, până la aflarea rezultatelor de la testare. Ceilalţi pompieri din turele libere de la Detaşamentul Câmpina, inclusiv Băicoi şi Plopeni se află în izolare la domiciliu împreună cu familia.

În data de 13 Iunie au fost testaţi 123 de pompieri, a precizat Biroul de Presă al ISU Prahova.

Referitor la suspiciunile legate de faptul că unii dintre pompieri ar fi ascuns că au simptome încă din luna mai, ISU Prahova a precizat că, dacă aceste informaţii se confirmă în urma cercetărilor interne, vor fi luate măsuri.

”Ancheta epidemiologica este cea care atestă şi lămureşte toate aspectele legate de infectarea colegilor. Vom avea în vedere toate aspectele potenţial existente, dacă sunt informaţii asupra cărora generează suspiciuni, vor fi luate măsuri pe cale de consecinţă”,a precizat Raluca Vasiloaie, purtătorul de cuvânt al ISU Prahova.

Fiind vorba despre o posibilă faptă penală săvârşită de către pompieri, Parchetul Teritorial Militar Ploieşti este abilitat să deschidă dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Luni, instituţia nu avea în lucru o astfel de anchetă.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite