Ploieşti: Minodora Petrişor a creat o bibliotecă virtuală pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este un om plin de iniţiativă care a reuşit în doar doi ani să realizeze unul dintre cele mai performante centre de documentare şi informare pentru elevi, din Prahova.

Minodora Petrişor este de profesie inginer chimist. „Fac parte dintr-o familie cu patru copii. Toţi am reuşit să facem o facultate, să ne realizăm în viaţă. Eu visam să urmez Medicina, plăcându-mi foarte mult chimia şi fizica. Dar, pentru că părinţii nu ne puteau întreţine pe toţi la facultăţi cu pretenţii, am dat admitere la UPG Ploieşti, unde am fost bursieră. Iar după 25 de ani, am lăsat ingineria pentru învăţământ, care mi se părea un domeniu ideal în care să lucrez", povesteşte Minodora Petrişor.

Ploieşteanca s-a mutat la Colegiul „Spiru Haret", unde a pus bazele unui modern centru de documentare şi informare, într-o clădire în care funcţionează şi internatul unităţii de învăţământ. „Ca fapt divers, vă pot spune că de undeva mi se trage pasiunea asta pentru cărţi. În copilărie, eu şi fraţii mei eram deţinătorii singurei biblioteci din sat, pe care tatăl nostru a avut grijă să ne-o doteze corespunzător acelor vremuri, cu manuale şcolare şi cu toate cărţile de care aveam nevoie pentru studiu. Acel colţ de rai îl păstrăm şi acum. Apoi, am urmat şi cursuri postuniversitare de bibliotecari, unde se vorbea foarte mult despre necesitatea existenţei unor biblioteci virtuale, uşor accesibile elevilor. La «Spiru Haret» nu aveam posibilitatea financiară de a achiziţiona un soft pentru aşa ceva. Am cerut însă, ajutorul unor elevi de excepţie, pricepuţi în toate, care au realizat  un program performant care este deja funcţional", explică inginera.

Investiţie de 42.000 de lei

Minodora este foarte apropiată de elevi, care o ajută să termine de amenajat încăperile în care funcţionează centrul de documentare şi informare. „Avem o sală de conferinţe, dotată cu videoproiector, unde pot avea loc lecţii interactive şi festivităţi, o sală de lectură, şi calculatoare cu acces la internet. Totul sclipeşte de curăţenie. Mobilierul este nou. Până în acest moment, valoarea investiţiei este de aproximativ 42.000 de lei, bani care au venit de la Ministerul Educaţiei. Însă, noi mai avem  nevoie de alţi 10.000 de lei pentru a dota corespunzător toate aceste încăperi cu aparatură performantă,  şi  căutăm sponsori", mai spune aceasta. Şi pentru că a pus mult suflet în proiectul care îi poartă semnătura, Minodora Petrişor doreşte ca performanţele elevilor Colegiului „Spiru Haret" să crească mai ales că au acces acum la cel modern centru de documentare din Prahova.

Întrebări şi răspunsuri

Pentru ce vă sunt necesari cei 10.000 de lei?

Cu aceşti bani vrem să obţinem o dotare pentru interconectarea rapidă şi eficientă a reţelelor sistemelor informatice. Mai este nevoie şi de calculatoare pentru a permite elevilor să caute informaţiile de care au nevoie pentru realizarea unor proiecte sau teme pentru şcoală.

Cum priviţi sistemul de învăţământ românesc?

Este unul performant, cu siguranţă, deşi are multe lipsuri. Este materie multă de învăţat şi nu toată le foloseşte elevilor pe viitor. Noi trebuie să-i ajutăm să aprofundeze cunoştinţele care îi vor ajuta cu adevărat în drumul pe care şi l-au ales în viaţă.

Ce-i place

Minodora Petrişor este un om optimist. Îi plac florile şi literatura de calitate.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac oamenii îndărătnici, invidioşi şi care văd totul în negru. Şi nici pe aceia care nu duc la capăt un lucru pe care l-au început", spune Minodora.

Profil

Născută

23 ianuarie 1957, Nucşoara, Prahova

Studii

Facultatea de Tehnologie Chimică UPG Ploieşti

Familie

Căsătorită, are un copil

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe ploiesti@adevarul.ro!

logo ads
Ploieşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite