Înjurătura care a trimis un infractor din Prahova la închisoare. Ce au reproşat judecătorii poliţiştilor prea îngăduitori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doi poliţişti înjuraţi ca la uşa cortului de un infractor recidivist
Doi poliţişti înjuraţi ca la uşa cortului de un infractor recidivist

Radu Costin, un infractor recidivist din comuna prahoveană Filipeştii de Pădure, a fost condamnat în primă instanţă la un an şi cinci luni de închisoare în regim de privare de libertate, fiind găsit vinovat pentru ultraj.

Radu Costin, un infractor recidivist din comuna prahoveană Filipeştii de Pădure, a fost condamnat în primă instanţă la un an şi cinci luni de închisoare în regim de privare de libertate, fiind găsit vinovat pentru ultraj. 

Sentinţa dată de Judecătoria Câmpina nu este definitivă.

Bărbatul recidivist a fost implicat în toamna anului 2020 într-un scandal în momentul în care un echipaj de poliţie a venit la domiciliul său să-l ia la audieri, într-un dosar în care avea calitatea de suspect. 

Deranjat de prezenţa organelor de poliţie, individul a devenit agresiv şi a început să-i înjure pe cei doi poliţişti care s-au dovedit total depăşiţi de situaţie, permiţând omului să-i ameninţe şi să-i umilească public.

„Bă, terminaţi-vă dracu', de şobolanii dracu', de nu vă mierlesc în seara asta, să moară familia mea!’’, ”eşti un pervers! Râzi? Nu râde! Că să moară familia mea de nu stau de voi, de n-ai să-ţi rozi singur.. îţi faci cruce la p**ă, uite colea la mine! Ştii vorba aia: Eu mă-ntorc, tu nu mai vii!”, ,,Nu scapi de mine!” , „Am 16 ani de judo, fraiere, nu scapi de mine!” sunt doar câteva replici dintr-un lung şir de înjurături şi ameninţări adresate celor doi poliţişti de infractorul din Filipeştii de Pădure, fără ca oamenii legii să intervină în veun fel, deşi situaţia permitea o atitudine mult mai fermă. 

Ba mai mult, unul dintre agenţi s-a oferit să-i aducă bărbatului pantofii din casă pentru ca individul să nu meargă la poliţie în şlapi.

”După aceste momente, nu se mai justifică lipsă de fermitate”

Acest aspect a fost remarcat inclusiv de instanţa de judecată, care a arătat că un poliţit care are în fişa postului asigurarea ordinii şi liniştii publice are şi alte mijloace legale să-şi ducă la îndeplinire misiunea, fiind autorizat de lege să deţină armament letal şi alte mijloace de intervenţie asupra persoanelor, în condiţiile legii, inclusiv pregătirea fizică a poliţistului şi ”alte elemente şi caracteristici inerente funcţiei de agent al statului învestit cu autoritate”.

”(...) după aceste momente, nu se mai justifică lipsă de fermitate în intervenţia şi executarea mandatului, rezultată din filmare examinată de instanţa cu ocazia deliberării. Fără a analiza modul de executare a actului de procedură, instanţa consideră că s-a generat şi întreţinut o stare de interacţiune între persoanele vătămate şi inculpat, în care cel din urmă a înţeles să se manifeste în modalităţile descrise în precedent. Interacţiunea a fost tolerată şi menţinută de organele de poliţie care nu au intervenit ferm, ci au lăsat inculpatul să se desfăşoare liber şi neîngrădit, dialogul/schimbul de replici între persoane animând interacţiunea părţilor”, au motivat judecătorii câmpineni.

Individul a continuat să aibă acelaşi comportament sfidător inclusiv în sediul poliţiei din Filipeştii de Pădure, unde a pus în practică ameninţările. În momentul în care unul dintre agenţi a vrut să-l încătuşeze, Costin Radu l-a strâns de gât şi a continuat să ameninţe cu moartea. Abia acest gest a fost apreciat de instanţă drept ultraj.

Fiind vorba despre un recidivist, judecătorii câmpineni au considerat că bărbatul merită să meargă o perioadă în spatele gratiilor. Sentinţa a fost deja atacată de infractor la Curtea de Apel Ploieşti. Această instanţă urmează să decidă asupra pedepsei definitive în data de 2 august 2022.

Vă recomandă şi:

Ce a păţit un militar în rezervă care a făcut mişto de „cele trei luni de şcoală” pe care le fac poliţiştii

Un poliţist din Prahova, ameninţat cu moartea şi blestemat de un infractor, a obţinut daune morale în instanţă

PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite