Dosarul Ferma Dacilor. Funcţionara din Primăria Gura Vadului, amendată de instanţă pentru abuz de drept procesual

0
Publicat:

Anghelina Luiza-Laura, funcţionara din cadrul Primăriei Gura Vadului inculpată în dosarul Ferma Dacilor, a fost amendată joi pentru abuz de drept procesual de instanţa care judecă cererea acesteia de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar, potrivit Agerpres.

Ferma Dacilor, după incendiu. FOTO ISU Prahova
Ferma Dacilor, după incendiu. FOTO ISU Prahova

Inculpata Anghelina Luiza-Laura a depus la Judecătoria Ploieşti o cerere de revocare a măsurii preventive a controlului judiciar dispusă faţă de aceasta în dosarul în care este acuzată de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (trei acte materiale), potrivit portalului instanţelor de judecată.

Amendă de 5.000 lei pentru abuz de drept procesual

Inculpata a formulat, prin avocat, mai multe cereri de recuzare a unor judecătoare, cererile fiind respinse ca nefondate.

Instanţa a decis amendarea Anghelinei Luiza-Laura cu amendă judiciară în cuantum de 5.000 lei pentru abuz de drept procesual.

„În baza art. 284 Cod procedură penală inculpata Anghelina Luiza Laura poate formula cerere de anulare sau de reducere a amenzii în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei încheieri. În temeiul art. 275 alin. (2) Cod procedură penală obligă pe inculpata Anghelina Luiza Laura la plata sumei de 300 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat", arată sursa citată.

Arestată preventiv în dosarul Ferma Dacilor

Funcţionara din cadrul Primăriei Gura Vadului a fost arestată preventiv în dosarul Ferma Dacilor în luna ianuarie. Anghelina Luiza-Laura a contestat decizia, iar Tribunalul Prahova a admis contestaţia şi, rejudecând, a respins propunerea procurorilor de arestare preventivă, dispunând plasarea ei sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. La acel moment, avocatul femeii a recuzat în repetate rânduri membrii completului de judecată, cererile fiind respinse de fiecare dată.

Potrivit procurorilor, funcţionara din cadrul Primăriei Gura Vadului a avut responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului şi şi-a îndeplinit defectuos îndatoririle de serviciu în legătură cu demersurile de intrare în legalitate a construcţiilor de la Ferma Dacilor.

„La datele de 26 iunie 2020, 29 septembrie 2020 şi 11 noiembrie 2020, în calitate de funcţionar public în cadrul Primăriei Gura Vadului, cu responsabilităţi în domeniul amenajării teritoriului şi urbanismului, împreună cu cele două persoane care au îndeplinit, succesiv, funcţia de primar al comunei Gura Vadului, a emis două certificate, respectiv un certificat de atestare a edificării/extinderii construcţiei, atestând fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”, se precizează într-un comunicat emis anterior de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova.

Potrivit acesruia, funcţionara a omis să verifice îndeplinirea condiţiilor legale „(...), îndeplinindu-şi defectuos îndatoririle de serviciu şi cauzând astfel o vătămare a drepturilor legitime ale persoanelor fizice care au beneficiat de servicii de cazare, respectiv dreptul de a beneficia de servicii turistice cu îndeplinirea condiţiilor de siguranţă a construcţiilor oferite spre închiriere în regim hotelier de persoana juridică menţionată anterior, precum şi a drepturilor fundamentale la integritate corporală şi viaţă".

Potrivit unor surse judiciare, procurorul a disjuns dosarul ce vizează fapte de abuz în serviciu care ar fi fost săvârşite de primarul comunei prahovene Gura Vadului, Nicolae Marius Sora, de fostul edil Constantin Lungu şi de către funcţionara cu atribuţii în urbanism, notează Agerpres.

Patronul Fermei Dacilor, Cornel Dinicu, şi alte două persoane implicate în administrarea pensiunii, Vitomir Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, sunt cercetați într-un alt dosar, cei trei fiind acuzaţi de distrugere din culpă, care a avut ca urmare un dezastru.

Amintim că opt persoane, cinci adulţi şi trei copii, au murit carbonizate în urma incendiului de la Ferma Dacilor.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite