Cum lucrează Codul Penal românesc în favoarea brutelor care maltratează femei. Poliţist: „Am vrut să ne asigurăm că fata nu minte şi am invitat-o la secţie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Berechet şi tânără pe care a bătut-o până când a fost la un pas de moarte
Robert Berechet şi tânără pe care a bătut-o până când a fost la un pas de moarte

Un bărbat din Ploieşti şi-a etalat prin filme postate pe Facebook brutalitatea extremă manifestată în relaţia cu prietena lui. Poliţiştii au reuşit să-l aresteze cu dificultate, în ciuda dovezilor evidente, din cauza restricţiilor Codului Penal românesc, care favorizează mai degrabă agresorul decât victima.

Robert Gabriel Berechet, un tânăr de 20 de ani din Ploieşti, elev al Colegiului Tehnic „Elie Radu“, a fost arestat preventiv sâmbătă, 1 decembrie, de Judecătoria din Ploieşti pentru violenţă în familie şi violarea vieţii private. Tânărul a filmat momentele în care îşi maltrata partenera de viaţă, o tânără care abia a împlinit 18 ani. Fata este surprinsă în baie, în cadă, parţial dezbrăcată, plină de răni pe faţă, pe corp şi la mâini. Pe gresia din baie se văd pete roşiatice care par a fi sânge.

Într-o altă filmare, aceeaşi adolescentă este filmată în timp ce se afla ghemuită într-un pat, iar prietenul ei îi spărgea un pahar din sticlă în cap, apoi o ameninţa că-i va introduce ciobul în gât. Alte fotografii, la fel de dure, surprind momentele de după scenele de violenţă. Fata este întinsă în pat, cu faţa tumefiată, plină de sânge şi de vânătăi. Cele mai multe răni sunt în jurul ochilor. Este atât de rănită, încât nici nu-şi mai poate ţine ochii deschişi.

Toate aceste înregistrări video, dar şi fotografiile au fost postate pe contul personal de Facebook, fiind vizionate doar în câteva ore de aproape o sută de mii de persoane. Reacţiile oamenilor au fost dintre cele mai dure, iar cele mai multe comentarii reprezentau ameninţări la adresa bărbatului. O singură persoană, o prietenă a victimei, a sunat la 112 să ceară ajutorul poliţiştilor.

Surse apropiate de anchetă au precizat că cea care a anunţat poliţia în ziua de vineri, 30 noiembrie, locuieşte în Anglia. Fata a cerut poliţiştilor să intervină de urgenţă de teamă ca Ionela să nu fie omorâtă.

Conform aceleiaşi surse, după ce au vizionat imaginile postate pe Facebook, poliţiştii din Ploieşti au identificat victima şi agresorul şi au mers la domiciliul tânărului care în acte figura că locuieşte împreună cu bunica sa, într-un cartier mărginaş al Ploieştiului. Vineri seară Ionela şi Robert nu au fost de găsit. Nu erau acasă, iar bunica tânărului le-a declarat poliţiştilor că cei doi sunt plecaţi din oraş.

”Am sunat-o mai întâi pe fată şi am întrebat-o dacă este bine şi dacă are nevoie de ajutor. Ne-a răspuns surprinsă că totul este bine cu ea şi a negat că ar fi victima unei agresiuni. Pentru că imaginile postate pe Facebook ne-au şocat şi pe noi am vrut să ne asigurăm că fata nu minte şi am invitat-o la secţia de Poliţie. Când a văzut că insistăm, ne-a spus că ea este cu «iubi» la Braşov şi că va veni ea a doua zi”, a declarat unul dintre poliţiştii implicaţi în anchetă.

tanara din ploiesti schingiuita de prieten fot facebook

Ionela T. s-a prezentat de bunăvoie la sediul Poliţiei sâmbătă dimineaţa, iar într-o primă fază a negat că a fost bătută de către prietenul ei. La insistenţele anchetatorilor şi abia după ce şi părinţii ei au ajuns la sediul Poliţiei, fata a recunoscut totul şi a acceptat să facă o plângere împotriva agresorului. Fata a mărturisit în cele din urmă că era bătută atunci când bărbatul, consumator de substanţe interzise, intra în sevraj. Fără această plângere, poliţiştii ar fi avut mâinile legate şi nu puteau începe acţiunea penală pe numele lui Robert Berechet.

Legea, în favoarea agresorului

În România, Codul Penal în vigoare vine mai degrabă în favoarea agresorului decât a victimei. La capitolul ”Infracţiuni contra vieţii, integrităţii corporale şi sănătăţii” este prevăzut clar că ”Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate”, adică victima unei agresiuni trebuie să ceară poliţiei pedepsirea agresorului. Mai mult, dacă victima şi agresorul se împacă, Poliţia nu mai are ce să facă. Pur şi simplu nu mai există fapta. ”Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală”, conform Codului Penal în vigoare.

Când poate intra Poliţia în forţă

Poliţiştii din Ploieşti care au făcut ancheta în acest caz s-au lovit de aceleaşi legi restrictive şi în defavoarea victimei. Fiind vorba despre o sesizare din oficiu, poliţiştii s-au prezentat la domiciliul bărbatului pentru verificări, dar nu au avut voie să treacă de pragul uşii atâta vreme cât la acel moment nu au sesizat urmele evidente, indicii ale unei agresiuni, ale unor violenţe.

În prezent, legea permite unui echipaj de poliţie să intre în forţă pe proprietatea privată a unei persoane fizice sau juridice doar dacă surprinde în flagrant un act de violenţă. Acele înregistrări video postate pe internet nu reprezintă o dovadă clară în faţa unei instanţe fără o expertiză tehnică şi asta pentru că imaginile pot fi un trucaj, o scenă regizată, o farsă. Probe clare vin doar din partea medicului legist care examinează victima şi stabileşte de câte zile de îngrijiri medicale are nevoie, în cazul în care constată pe corpul ei urme de violenţă.

În cazul de la Ploieşti, Ionela a fost prezentată la Serviciul de Medicină Legală, iar în urma examinării, medicul a stabilit că fata a fost victima unei fapte săvârşite cu violenţă. Şi în acest caz Codul Penal este în defavoarea victimei. Medicul stabileşte nevoia de tratament în funcţie de starea în care se află victima atunci, în ziua examinării, iar rănile Ionelei erau deja vindicate parţial.

tanara din ploiesti schingiuita de prieten fot facebook

Numărul de zile de îngrijiri medicale dispus de legist este esenţial într-o anchetă. În funcţie de asta se încadrează fapta. Conform aceluiaşi Cod Penal ”Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă”, iar dacă „Lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Ionela a avut doar şapte zile de îngrijiri medicale.

”Un sadic autentic”

În ceea ce priveşte agresivitatea bărbatului, unul dintre psihologii Poliţiei Române a analizat pentru ”Adevărul” înregistrările video postate pe internet şi a concluzionat că bărbatul este  ”un sadic autentic. Plăcerea lui constă în suferinţa arătată de victimă şi verbalizată de aceasta. El celebrează de două ori evenimentele sadice: o dată la el pe device şi a doua celebrare, prin postarea pe Facebook. El interacţionează cu fata şi îi vede reacţiile. Mai mult, aplică forţa gradual. Ştie ce poate provoca. O chinuie cât să rămână în viaţă. Deci el se bucură de proces, nu de finalitate. Când sadismul şi cruzimea stau laolalta, aceasta nu conduce numai la trezirea impulsului de cruzime dar şi viceversa, ideile de cruzime şi actele cauzatoare de excitaţie sexuală sunt caracteristice indivizilor perverşi. Se întâmplă ca numai simpla vedere a sângelui să fie suficientă pentru a pune în mişcare mecanismul psihic care declanşează instinctul. Fata n-a murit doar pentru c-a interacţionat cu el şi i-a oferit plăcerea de care are nevoie. Altfel, cred că ar fi fost moartă, pentru că devenea un obiect nefolositor”, este concluzia specialistului.

În prezent Robert Berechet se află în Arestul Poliţiei printr-o decizie executorie a Judecătoriei Ploieşti, dar care nu este definitivă. Robert deja a contestat decizia la Tribunalul Prahova.

Ionela a fost luată de părinţii ei la Buzău, acolo unde domiciliază familia. Este încă elevă la liceu, dar din cauza relaţiei cu Robert a absentat mult de la şcoală.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite