Copiii diabetici şi supraponderali din Ploieşti, ignoraţi de autorităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un ONG din Ploieşti oferă consiliere acestor tineri şi posibilitatea de a face gratuit mişcare. Când li s-a cerut sprijinul pentru popularizarea proiectului, Inspectoratul Şcolar Prahova şi Primăria Ploieşti au preferat să nu se implice.

Un proiect care se adresează tinerilor diabetici şi celor cu probleme de greutate din Prahova nu vrea să moară din faşă, aşa cum s-ar întâmpla dacă, de acest program, s-ar ocupa autorităţile din Ploieşti. ONG-ul care l-a demarat oferă consiliere de specialitate, posibilitatea de a face mişcare gratuit, în baza unor recomandări clare pentru aceste afecţiuni, precum şi şansa copiilor de a socializa şi a nu se simţi marginalizaţi din cauza bolii. Cu toate acestea, o adresă trimisă Inspectoratului Şcolar Prahova prin care coordonatorul proiectului, Marinela Baciu, cerea trasmiterea unei circulare în şcoli pentru ca elevii să ştie de existenţa programului, s-a rătăcit în circuitul dintre birouri, iar Primăria a promis sprijin financiar doar în eventualitatea unei rectificări bugetare.

Regula celor 60 de minute

"Regula celor 60 de minute" este programul derulat în Prahova de Asociaţia 4YOUNG pentru copiii şi tinerii cu diabet şi probleme de greutate. A fost pornit pe baza unor date îngrijorătoare: 29.692 diabetici înregistraţi în judeţ, dintre care 11.497 în mediul rural. Totodată, potrivit specialiştilor, la fiecare diabetic diagnosticat există unul sau doi nedepistaţi, iar această boală se asociază de obicei cu obezitatea, dar şi alte boli, de obicei cardiovasculare.

La aceste premise, se adaugă lipsa unui centru judeţean de recuperare a diabetului unde, pe lângă medicaţie şi dietă, pacienţii să beneficieze şi de consiliere privind o activitate fizică specifică. Dacă mai spunem că mulţi dintre aceşti bolnavi sunt tineri până în 30 de ani, încă la şcoală, ne-am putea aştepta ca oportunitatea de a face mişcare gratuit, o dată sau de mai multe ori pe săptămână, de a socializa şi de a primi consiliere, totul sub îndrumare de specialitate, să fie îmbrăţişată cu bucurie de autorităţi, cărora nu le-a venit ideea de face chiar ele un astfel de program. Dar nu a fost aşa.

Mai multe amănunte şi articolul integral îl citiţi mâine în ziarul Adevărul.

Pentru ultimele noutăţi din Ploieşti, click pe poza de mai jos

logo ads
PloieştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite