Un soţ violent, obligat de Poliţie să părăsească locuinţa, a dat iar buzna peste femeie. Ce a păţit a doua oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Facebook Poliţia Română
Foto: Facebook Poliţia Română

Un bărbat de 44 de ani, din Piteşti, a fost reţinut de poliţiştii Secţiei 2 Poliţie, deoarece a încălcat ordinul de protecţie provizoriu emis pentru că şi-a bătut soţia. Acum riscă să ajungă în puşcărie.

Primul incident pentru care oamenii legii au luat măsuri s-a petrecut în seara zilei de 25 martie.  

"Poliţiştii Secţiei 2 Poliţie Piteşti au intervenit la o stare conflictuală intrafamilială.În urma verificărilor, s-a stabilit că un bărbat de 44 de ani şi-ar fi lovit soţia, în timp ce se aflau la domiciliul comun. După parcurgerea procedurii specifice unor astfel de situaţii, a fost emis un ordin de protecţie provizoriu, începând cu ora 23.00, bărbatul având impuse obligaţiile de a părăsi temporar locuinţa şi de a nu se apropia de persoana vătămată la mai puţin de 100 de metri, alături de alte prevederi", precizează IPJ Argeş.

Poliţiştii au întocmit, pe numele soţului violent şi dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie (conform art. 199 raportat la art. 193 din Codul Penal). 

Al doilea dosar penal, deschis la câteva ore

Niciuna dintre măsuri nu l-a impresionat însă. În doar cîteva ore după ce a fost dat afară din casă, individul s-a întors să-şi ia revanşa. A dat iar buzna peste soţie, iar femeia a alertat dn nou Poliţia. 

"În noaptea de 25 spre 26 martie în jurul orei 03.30, poliţiştii au fost sesizată că bărbatul în cauză se afla din nou la domiciliu, încălcând prevederile ordinului de protecţie provizoriu.La faţa locului s-a deplasat cu operativitate un echipaj de ordine publică din cadrul Secţiei 2 Poliţie Piteşti, bărbatul fiind depistat şi condus la sediul poliţiei", mai precizează IPJ Argeş.

Ca urmare a celor constatate, a fost întocmit un nou dosar penal, de data aceasta pentru nerespectarea ordinului de protecţie ( conform art. 47 din Legea 217/2003R ).

După administrarea probatoriului, individul a fost reţinut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanţă, urmând ca în cursul zilei de duminică ( 27 martie ) să fie dispuse măsuri preventive.

   

Sfaturi pentru victime ale violenţei domestice

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale a părţii vătămate, poliţiştii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecţie provizoriu şi îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spaţiului de locuit.

„<Acasă> trebuie să fie locul în care ne simţim în siguranţă, unde ne putem bucura de căldura sufletească şi, ideal, iubire, indiferent cine locuieşte în acel spaţiu. Când asociem acest cuvânt cu „<violenţa domestică>, deşi aflată în contradicţie, acest lucru face ca violenţa domestică să fie greu de identificat, de înţeles şi mai ales, de pedepsit", explică IPJ Argeş

Violenţa domestică este reprezentată de orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Ce trebuie să faceţi dacă aţi devenit o victimă:

- conştientizaţi ce vi se întâmplă şi nu acceptaţi situaţia ca pe o stare de normalitate;

- sesizaţi Poliţia, sub orice formă o puteţi face;

- dacă vă simţiţi în pericol din partea agresorului, solicitaţi poliţistului să vă ajute şi să elibereze un ordin provizoriu de protecţie, cu toate implicaţiile juridice ce decurg de aici;

- cereţi ajutorul organizaţiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;

- nu vă retrageţi plângerea! Lăsaţi-ne să ne facem treaba, pentru a vă putea ajuta.

În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, trebuie reţinut că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. 


Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Mai multe informaţii despre Ordinul de protecţie provizoriu puteţi accesa gratuit pe site-ul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, AICI.

În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecţie, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Elena Lasconi, despre digitalizarea Primăriei Câmpulung: „Puteţi câştiga zile pentru o documentaţie fără să vă deplasaţi la ghişee“ VIDEO

Mesajul oficialilor Ministerului Mediului pentru autorităţile locale din Piteşti cu privire la protejarea Pădurii Trivale: „Hotărâţi-vă odată!”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite