Top 3 materiale de construcţii ieftine. Cum poate ajunge o casă din baloţi de paie să coste de trei ori mai puţin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii cinci ani, piaţa caselor construite din materiale neconvenţionale a cunoscut o creştere spectaculoasă în România, asta şi în condiţiile în care preţul pentru o asemenea casă poate ajunge şi la un sfert din cel al unei locuinţe clasice. În plus, materialele neconvenţionale au avantajul unui confort termic mult crescut şi al unor costuri de întreţinere reduse.

Costurile cu încălzirea se pot reduce şi cu 75%

Materialul neconvenţional cu cea mai mare tendinţă de creştere este reprezentat de baloţii de paie. Şi cum cererea e din ce în ce mai mare, la ora actuală în România sunt zeci de firme ce construiesc case din baloţi de paie.

De ce acest interes foarte mare? Pentru că, după cum spune analistul imobiliar Liviu Antonescu, „românii vor să cheltuie mai puţin atunci când îşi ridică o casă, românii nu mai vor să aibă facturi mari cu căldura şi nu în ultimul rând deoarece curentul eco imobiliar din Europa de Vest începe să facă adepţi şi la noi. Plus că timpul de realizare al unei asemenea case este redus. Vă dau şi un exemplu de avantaj privind casele din acest material: paiele sunt goale în interior, gradul de termoizolare este mai bun decât în cazul lemnului. În plus, comprimarea balotului îl face rezistent la compresie, ceea ce înseamnă că este potrivit pentru construcţia unor ziduri solide.”

Conform lui Liviu Antonescu, „preţul minim al unei asemenea case este de 10.000-12.000 de euro pentru o suprafaţă de 100 de metri pătraţi şi dacă se optează pentru varianta „la roşu”. Dacă se doreşte ca locuinţa să fie realizată cu tot cu finisaje, preţul sare de 20.000 de euro. Şi aşa însă, preţul este de trei ori mai mic comparativ cu o casă din cărămidă. Iar termenul de finalizare este în medie de trei luni.”

Casele modulare pe structură din lemn necesită fundaţii mai mici

De mare căutare se bucură şi casele prefabricate cu structură din lemn. „În cazul caselor modulare, un mare avantaj este reprezentat de faptul că la acestea este nevoie de fundaţii mai mici, ceea ce reduce semnificativ costurile. Numai pentru fundaţie, costurile pot scădea şi până la jumătate comparativ cu o fundaţie convenţională”, spune analistul imobiliar Liviu Antonescu.

Sunt însă şi dezavantaje în cazul acestor case, după cum ne-a precizat Liviu Antonescu: „Ajustarea în timpul construcţiei a unui element prefabricat nu este posibilă pentru că toate elementele se îmbină perfect. Acesta este riscul major când se lucrează cu materiale prefabricate, întrucât beneficiarul îşi rezervă toată încrederea în producătorul acestor materiale.”

Locuinţele din polistiren expandat au rezistenţă mare la cutremur

Foarte populare de mai bine de un deceniu în Statele Unite şi Canada, locuinţele şi clădirile din polistiren expandat au început să atragă tot mai mulţi clienţi şi la noi.

De ce? Sistemul este unul extrem de puternic şi rezistent în timp, iar izolarea termică este una clar superioară faţă de locuinţele convenţionale.

„În plus, atunci când vorbim de case realizate pe structuri din polistiren expandat, consumul cu finisajele scade mult, deoarece zidurile sunt perfect drepte. Aceste case oferă o protecţie la foc de până la trei ore şi – un detaliu extrem de important – au o mare rezistenţă la cutremur”, mai spune Liviu Antonescu.

Iată şi alte avantaje în cazul acestor case: faţă de casele construite din cărămidă, locuinţele din polistiren expandat se asambleaza rapid, sunt antimicotice şi beneficiază de izolare fonică foarte bună. Acest tip de locuinţă poate fi comandată "la pachet" şi transportată pentru asamblare oriunde, proprietarul având libertatea de a alege finisajele interioare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite