Societăţile comerciale pot depune situaţiile financiare anuale numai la Oficiul Registrului Comerţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celelalte persoane juridice, care nu sunt societăţi comerciale, depun situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2009 la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Societăţile comerciale,companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, societăţile cooperatiste şi celelalte persoane juridice care au obligaţia să conducă contabilitatea în partidă dublă trebuie să întocmească situaţii financiare anuale.

Termenele pentru depunderea situaţiilor financiare anuale sunt:150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, pentru societăţile comerciale, companiile naţionale, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltar şi 120 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, pentru celelalte persoane juridice.

Unde se depun situaţiile financiare anuale ?

Începând cu exerciţiul financiar 2009 societăţile comerciale vor depune situaţiile financiare anuale numai la Oficiul Registrului Comerţului. Celelalte persoane juridice, care nu sunt societăţi comerciale, depun situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2009 la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Excepţii de la aceste prevederi

Societăţile comerciale care de la constituire nu au desfăşurat activitate, precum şi cele aflate în lichidare, potrivit legii, vor depune o declaraţie în acest sens, pe suport electronic şi listata, cu semnăturile corespunzătoare, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, la oficiile Registrului Comerţului.
Persoanele juridice, altele decât societăţile comerciale, care de la constituire nu au desfăşurat activitate, precum şi cele aflate în lichidare, potrivit legii,  vor depune o declaraţie în acest sens, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice.

Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, după caz, şi de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii contabile.

 De asemenea, situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o declaraţie scrisă a administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligaţia gestionării unităţii respective prin care îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmă că polticile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile, că situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată şi că persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate.

     
Situaţiile financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2009 sunt întocmite şi completate cu ajutorul programului de asistenţă descărcat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice www.mfinante.ro, - Informaţii Contribuabili – Situatii Financiare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite