Rhodiola, planta sacră care te scapă de stres şi îţi creşte potenţa sexuală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rhodiola rosea Foto wikimedia.org
Rhodiola rosea Foto wikimedia.org

Numită şi "rădăcina de aur”, Rhodiola era considerată o plantă sacră acum 2000 de ani. Farmacologii şi botaniştii greci au amintit-o încă din anul 77 î.H ca având capacitate de stimulare a longevităţii, potenţei sexuale şi a proprietăţilor cognitive. Studii recente au confirmat şi alte virtuţi terapeutice.

Capacitatea de ameliorare a funcţiei sexuale la bărbaţi a fost demonstrată prin studii şi explicată prin faptul că substanţele active ale plantei previn scăderea secteţiei de hormoni masculini. De asemnea, au proprietatea de a întârzia instalarea menopauzei, de a regla ciclul menstrual şi de a îmbunătăţi fertilitatea prin menţinerea nivelului de progesteron şi estrogen.
 
În plus planta este benefică pentru reducerea stresului şi creşterea funcţiei suprarenale şi poate îmbunătăţi calitatea somnului.


“Potrivit unui studiu publicat în 2009, planta are efecte benefice asupra reducerii stresului şi a oboselii. În cadrul studiului, 60 persoane au fost împărţite în două grupuri. Un grup a primit un placebo, iar celălalt Rhodiola, iar participanţii la studiu au fost urmăriţi timp de 28 de zile. La finele celor patru săptămâni, participanţii care au luat Rhodiola au raportat rezistenţă sporită, claritate mentală ridicată, precum şi o capacitate mai bună de a se concentra asupra sarcinilor. De asemenea, nivelul de cortizol scăzuse în comparaţie cu cei din grupul placebo”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea.


Utilizată sub formă de tinctură, Rhodiola poate stimula dopamina şi serotonina, hormoni cu efect pozitiv asupra dispoziţiei, dar şi asupra libidoului, şi poate creşte imunitatea.


Potrivit specialistului Rhodiola are efect stimulent atunci când este luată în doze mici şi relaxant atunci când e administrată în doze mai mari.


“Dozele se stabilesc de către medic sau farmacist, în funcţie de nevoile fiecăruia”, mai spune Elena Badea, care nu recomandă administrarea preparatelor din această plantă fără consultarea unui specialist.
 
Iată şi o reţetă de tinctură de Rhodiola.
 
“Avem nevoie de 30 de grame de rădăcină de Rhodiola rosea râşnita, peste care se adaugă 150 de mililitri de votcă pură. Se agită bine şi se lasă la temperatura camerei până la cinci zile, după care se filtrează. Doza de tinctură recomandată este de jumătate de linguriţă, de trei ori pe zi, timp de 10-20 de zile”, încheie specialistul.

Orice problemă medicală aveţi, vă recomandăm să cereţi sfatul unui medic şi să nu vă automedicaţi.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite