Protest de amploare al salariaților de la Dacia, în 17 noiembrie. Care sunt motivele

0
Publicat:

Peste 5.000 de angajați ai uzinei Dacia și ai furnizorilor de componente auto de pe platforma de la Mioveni, din județul Argeș, vor organiza un amplu miting de protest în 17 noiembrie.

Ultimul mare protest a fost acum cinci ani FOTO Sindicatul Automobile Dacia
Ultimul mare protest a fost acum cinci ani FOTO Sindicatul Automobile Dacia

Mitingul de protest se va desfășura timp de o oră, între 13.00 și 14.00, pe platoul din fața Casei de Cultură a Sindicatelor din Mioveni.

Principalele nemulțumiri ale salariaților se referă la nerespectarea promisiunilor guvernamentale privind modificarea legislației muncii. De asemenea, salariații de la Dacia sunt nemulțumiți și în ceea ce privește lipsa măsurilor de plafonare a facturilor la energie.

„Protestăm pentru că guvernanții nu au luat nicio măsură pentru a proteja și susține locurile de muncă. Protestul nostru este legat și de faptul că dorim plafonarea facturilor la utilități. În ceea ce privește legislația muncii, avem multe propuneri de modificări. Însă cererea principală aici este aceea de a putea face contracte colective de muncă la nivel sectorial și național. Din păcate, România este singura țară membră a Uniunii Europene care nu are un contract la nivel național. Printr-un asemenea contract colectiv, s-ar stabili niște drepturi minimale ce ar fi garantate, precum plata orelor suplimentare sau numărul minim de 21 de zile de concediu anual, așa cum era până în 2011. Sunt companii în România ce nu respectă aceste drepturi. Contractul colectiv de muncă la nivel național ar acoperi toate ramurile”, a declarat pentru „Adevărul” Viorel Ungureanu, liderul Sindicatului Automobile Dacia.

Sindicatul Automobile Dacia numără peste 14.000 de membri

Trebuie spus că la ora actuală Sindicatul Automobile Dacia este unul dintre cele mai mari din România, având peste 14.000 de membri și numărând atât salariații uzinei de la Mioveni, cât și angajați de la zecile de companii producătoare de componente auto de pe platforma de la Mioveni și din județul Argeș.

”Vor fi peste 5.000 de participanți la mitingul de protest din 17 noiembrie. La protestul nostru de la Mioveni vor veni și membrii altor sindicate din țară. Vrem să sensibilizăm Guvernul, pentru că este și o presiune a Uniunii Europeană ca până la sfârșitul anului să facem modificări la Legea Muncii. La ora actuală, doar 20% dintre companiile din România au contracte colective de muncă la nivel de unitate, vrem ca acest procent să ajungă undeva la 80%, conform normelor europene. Sunt foarte multe firme în țara noastră unde nu sunt contracte colective, iar negocierile sunt făcute de un reprezentant al salariaților, ce nu are niciun fel de putere”, precizează Viorel Ungureanu.

Negocieri salariale

Pe 10 noiembrie, la Dacia vor începe și negocierile pentru contractul colectiv de muncă pentru anul 2023.

„Vor fi cu siguranță creșteri salariale, vom discuta cu organizațiile membre și vom face propuneri în viitoarele ședințe”, spune Viorel Ungureanu.

Ultimele negocieri salariale la Dacia au fost în decembrie 2021, iar în urma acestora s-au stabilit, printre altele, pentru acest an, creșteri salariale de câte 400 de lei, plus două prime a câte 1.100 lei și respectiv 300 lei.

Ultimul mare protest organizat la Mioveni a fost pe 7 noiembrie 2017, atunci când aproape 8.000 de oameni au participat la un miting organizat de Sindicatul Automobile Dacia împotriva Guvernului şi a măsurilor sale.

În urmă cu cinci ani, protestatarii și-au strigat nemulţumirile faţă de neîncheierea contractelor colective de muncă la nivel de ramură şi faţă de întârzierile la demararea lucrărilor la Autostrada Piteşti - Sibiu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite