Povestea vilei de protocol din mijlocul unei păduri din Argeș, unde au stat Nicolae Ceaușescu și Charles de Gaulle

0
Publicat:

La mai puțin de zece kilometri de Pitești, în satul Argeșelu, din comuna Mărăcineni, în mijlocul unei păduri idilice se află una dintre fostele vile de protocol ale lui Nicolae Ceaușescu.

Charles de Gaulle și Nicolae Ceaușescu în 1968 FOTO Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Externe
Charles de Gaulle și Nicolae Ceaușescu în 1968 FOTO Arhivele Diplomatice ale Ministerului de Externe

Conacul Micescu a fost construit în 1928 și a aparținut lui Istrate Micescu, unul dintre cei mai mari avocați români, cu studii la Sorbona și fost ministru al Afacerilor Străine şi al Justiţiei în timpul domniei Regelui Carol al II-lea.

După 1945, Regele Mihai i-a pus la dispoziţie lui Istrate Micescu avionul său personal pentru a pleca din ţară ca să formeze un guvern în exil, însă acesta din urmă a refuzat. După venirea comuniştilor la putere, a urmat o epurare masivă, iar în 1947 Istrate Micescu a fost arestat, fiind condamnat la 20 de ani de muncă silnică.

Oseminte date într-un geamantan

Grav bolnav, avocatul Istrate Micescu s-a stins din viaţă la 24 mai 1951, la Aiud. Cu eforturi deosebite, soţia Lizeta şi băiatul Istrătel au reuşit, după demersuri îndelungate, să primească osemintele lui Istrate Micescu, oseminte care le-au fost date într-un geamantan. Acestea au fost îngropate lângă biserica din comuna argeşeană Ciumeşti, care a fost proprietate a familiei şi care a fost donată satului.

După venirea comuniștilor la putere, conacul lui Istrate Micescu a fost naționalizat.

Conacul este monument istoric și a fost restaurat în 1965, funcționând ca o casă de protocol pentru Nicolae Ceaușescu. După 1990, a devenit casă de protocol RAPPS, fiind apoi retrocedat moștenitorilor. Starea sa de conservare este mediocră. Nu am primit până acum un proiect complet de restaurare/refacere”, a declarat pentru aAdevărul” Cristian Cocea, directorul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș.

Conacul Micescu a fost ridicat în 1928 FOTO Cristian Cocea
Conacul Micescu a fost ridicat în 1928 FOTO Cristian Cocea

Construit într-un stil arhitectural neoromânesc clasic, conacul are subsol, parter, mansardă şi două terase largi, la parter şi la etaj.

„Veneau securiști în civil să verifice zona”

Conacul este compus din şapte apartamente, fiecare având cameră de zi, dormitor şi baie.

„Ceaușescu venea des aici. Îi plăcea liniștea zonei și faptul că vila asta de protocol era la mai mulți kilometri de drumul principal. Cu o zi-două înainte să ajungă Ceaușescu, veneau securiști în civil să verifice zona, să se asigure cu totul e cum trebuie. În general, veneau una sau două mașini cu oameni de la Securitate”, povestește Claudiu Popescu (77 de ani), care stă la câteva sute de metri de fosta vilă de protocol a lui Ceaușescu.

Acesta își amintește că în primăvara anului 1968, Charles de Gaulle a dormit o noapte la conacul din Argeș.

„În mai 1968, când a venit Charles de Gaulle în România, o noapte a dormit aici la conac. Eram student atunci și țin minte că erau mulți oameni care asigurau paza în zonă, să nu se apropie lumea prea mult de poarta conacului. Singura problemă a fost că președintele era foarte înalt și a trebuit ca să îi lungească patul, au chemat niște oameni care făceau mobilă”, mai povestește Claudiu Popescu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite