Piteşti: Tot mai multe minore fac avorturi
0Numărul femeilor care apelează la întreruperi ale sarcinii este în continuă creştere, iar fenomenul devine alarmant, mai ales în cazul tinerelor cu vârste de până la 18 ani.
Anul trecut, în Argeş, în mod oficial, au trecut printr-un avort 3673 de femei, de-a dreptul tragic fiind faptul că 328 dintre ele erau minore. Mai mult decât atât, şase erau practic nişte copiii, având mai puţin de 15 ani. Nici argeşencele aflate la vârsta maximei fertilităţi, între 24 şi 34 de ani, nu au evitat chiuretajele, 2359 dintre acestea alegând să întrerupă sarcina. Numărul total al avorturilor este cu aproximativ 100 mai mare faţă de anul precedent.
Două avorturi într-un an
Alexandra, o piteşteancă de 18 ani, a apelat la întrerupere de sarcină de nu mai puţin de două ori într-un an, de fiecare dată la cabinet private şi fără acordul părinţilor ei. Era, totuşi, aproape de majorat, iar medicii au trecut cu vederea faptul că nu au fost înştiinţaţi şi părinţii. "Am avortat o dată prin februarie anul trecut la un cabinet privat. Era prima dată când treceam prin aşa ceva. Mi-a făcut anestezie locală şi nu m-a durut. Mi-a spus doctorul că erau gemeni. A doua oară am făcut un chiuretaj prin toamnă, pentru că am pierdut o sarcină şi trebuia să mă duc să mă cureţe. Eu pastille nu suport să iau, iar piretenul meu nu suportă prezervativul, de asta s-a întâmplat", spune Alexandra.
Turism pentru avorturi
Majoritatea femeilor care vin să facă întrerupere de sarcină la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti sunt persoane care nu au fost informate cu privire la mijloacele de contracepţie. Un alt motiv pentru neutilizarea protecţiei este lipsa banilor. „Educaţia, starea materială şi lipsa de informaţie sunt principalele cauze. Mai este un aspect, acela că statul nu face nimic pentru a detremina reducerea numărului de avorturi", spune mediucl ginecolog Marcel Buzatu. „În Spania, spre exemplu, un avort costă 1700-2000 de euro. Acolo cine nu îşi ia măsuri de precauţie plăteşte enorm de mult, aşa că oamenii sunt mult mai atenţi. De fapt, pentru a scăpa de preţurile enorme, multe românce stabilite în Spania vin acasă şi avortează", adaugă medicul Marcel Buzatu.
Riscuri enorme
Chiar dacă pare simplu de făcut, un avort implică riscuri majore, de la perforarea uterului, pierderea capacităţii de a mai face vreodată copii şi până la hemoragie şi infecţie care pot duce la deces. Riscurile pot fi dintre cele minime până la cele care pun în pericol fertilitatea sau chiar viaţa. Din păcate lipsa de informare poate duce la tragedii", spune medicul ginecolog.