O tură de noapte alături de medicii de la Ambulanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este ora 20.00. În dispeceratul Serviciului Judeţean de ambulanţă Argeş e forfotă mare. Medicii şi asistenţii în pregătesc trusele şi intră în tura de noapte.

Telefonul se aude sunând, dispecerul pune căştile la ureche şi răspunde: “Alo! Aici Ambulanţa! Ce urgenţă aveţi?” La celălalt capăt al firului o femeie anunţă disperată că soţul ei a leşinat. Doctorul Ion Tanislav pleacă imediat împreună cu ambulanţierul şi o asistentă spre cartierul Prundu, acolo unde este nevoie de asistenţă medicală. Plecăm cu o ambulanţă mare, de tip B pentru că este posibil ca pacientul să aibă nevoie de transport la spital pentru investigaţii suplimentare. Pe drum ambulanţierul porneşte girofarul şi sirena şi în câteva minute ajungem.


Bărbatul zace întins pe podeaua din dormitor, semiconştient. Suferă de ciroză hepatică şi a făcut o criză convulsivă. Doctorul Tanislav realizează că este vorba de o extremă urgenţă, îi acordă primele îngrijiri medicale şi cu ajutorul vecinilor şi al rudelor îl aşează pe pacient care este foarte agitat pe o brancardă şi îl transportă apoi la spital cu ambulanţa.


Nici nu ajungem bine în dispecerat că o altă urgenţă aşteaptă. De această dată este vorba de o femeie care prezintă dureri de cap şi vărsături. Plecăm cu ambulanţa mică, care acordă asistenţă medicală la domiciliu, la pacienţii care nu trebuie transportaţi la spital şi care prezintă urgenţe special. Acest nou serviciu intrat în vigoare pe 1 august funcţioneaă între orele 20.00 şi 08.00 atunci când medicii de familie şi policlinicile nu au program. Pentru a nu bloca o ambulanţă mare, de care poate fi nevoie la o urgenţă gravă, medicul de gardă, pleacă la solicitare cu un Fiat Punto. 


Pacienta acuză ameţeală, dureri puternice de cap, vărsături. După ce o consult, doctoral Tanislav stabileşte că femeia a făcut o criză biliară şi îi recomandă cu blândeţea-i specifică  un regim alimentar sărac în grăsimi şi nesărat. Mulţumită că se simte mai bine femeia spune: “În primul rând pacientului trebuie să-i atingi sufletul şi apoi să-l tratezi. ”. Primii pacienţi trataţi cu ajutorul noului sistem de Asistenţă Medicală la domiciliu sunt mulţumiţi şi în afara oricărui pericol.


Pe drum suntem anunţaţi de o altă urgenţă şi ne îndreptăm într-acolo. Apelurile curg încontinuu până dimineaţa,iar  în fiecare moment o persoană are nevoie de ajutorul medicilor care luptă contra timp pentru a-i salva viaţa.




Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite