FOTO: Omagiu  adus muzicienilor Constantin Silvestri şi Dinu Lipatti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivitatea
de lansare a volumului "Constantin Silvestri"
Festivitatea de lansare a volumului "Constantin Silvestri"

La Casa Lipatti de la Fundăţeanca, a avut loc, marţi,  festivitatea de lansare a volumului "Constantin Silvestri", autor Lavinia Coman, un eveniment de excepţie, un omagiu adus marilor personalităţi ale muzicii româneşti, Dinu Lipatti şi Constantin Silvestri.

“Povestea de faţă s-a născut dintr-o mare absenţă. Protagonistul, Constantin Silvestri, unul dintre cei mai iubiţi muzicieni români, este un caz spectaculos de uitare colectivă.”, spune conf. univ. dr. Spiridon  Cristocea, directorul Muzeului Judeţean Argeş

Constantin Silvestri a ocupat, din anul 1848,  funcţia de director al Filarmonicii Bucureşti,  funcţie din care urmăreşte continuarea ciclurilor începute – cel al Concertelor brandenburgice, care îl ajută să realizeze o omogenizare de calitate superioară a comportamentelor orchestrei, şi cel al simfoniilor de Schumann – pentru a obţine acele calităţi necesare colectivului de instrumentişti în interpretarea marelui repertoriu romantic. În anul 1952 este destituit din funcţia de director al Filarmonicii şi instalat director al Operei de Stat din Bucureşti.

 ,,După o carieră glorioasă în ţară, care a culminat cu premiera la Bucureşti a operei Oedip de Enescu, s-a impus ca unul dintre primii şefi de orchestră din lume. A fost un compozitor original şi un profesor cu discipoli valoroşi. A avut vocaţia de a forma câteva ansambluri de elită, între care a strălucit Orchestra Somfonică din Bournemouth.

După moartea survenită în anul 1969 la Londra, în ţara natală, peste rezultatele carierei sale excepţionale s-a aşternut ceaţa uitării.La împlinirea unui secol de la naşterea lui Constantin Silvestri, se impunea, prin publicarea acestei cercetări monografice, un gest de recunoştinţă şi un omagiu adus marelui artist’’  spune Lavinia Coman, autoarea  volumului. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite