Detalii din dosarul penal al tânărului trimis în judecată după ce a omorât un polițist local. „L-a scuipat și l-a lovit cu pumnul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un tânăr din Argeș a fost trimis în judecată pentru ultraj raportat la loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. A atacat cu agresivitate un polițist local, iar în urma loviturii acesta a murit la spital, după două săptămâni.

Polițistul local a murit după ce a fost lovit de un tânăr Foto: Poliția Locală Pitești
Polițistul local a murit după ce a fost lovit de un tânăr Foto: Poliția Locală Pitești

Incidentul fatidic a avut loc în seara zilei de 4 noiembrie 2023. Savaste Condoruș, angajat în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Locale Pitești, mai avea în jur de 15 minute și ieșea din tură când a văzut, în centrul municipiului, mai mulți tineri care deranjau ordinea și liniștea publică. Polițistul local observase un tânăr care aruncase o sticlă de băutură în curtea Colegiului Național „Ion C. Brătianu” și i-a atras atenția cu privire la comportamentul său și la faptul că nu se consumă alcool în spațiul public.

Ultimele clipe din viața polițistului local

Condoruș, având o experiență de 16 ani ca polițist local, i-a cerut bărbatului să se legitimeze, moment în care acesta a devenit agresiv și l-a lovit pe agent cu pumnul în față. În urma loviturii primite, victima a dat cu capul de asfalt și a rămas inconștient.

După ce agresorul a plecat de la fața locului, mai multe persoane au sunat la 112, după care au mers la polițistul local care era căzut la pământ. O parte dintre martori au încercat să vorbească cu acesta, cerându-i să clipească de două ori dacă este lovit, fapt pe care l-ar și făcut. Martorii susțin că victima încerca să vorbească dar nu putea. La scurt timp, la fața locului s-a prezentat un echipaj medical care a preluat persoana vătămată. Polițistul local a fost internat în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Pitești unde a fost supus la mai multe intervenții chirurgicale. Timp de 15 zile s-a zbătut între viață și moarte. A murit pe 19 noiembrie 2023 la Spitalul Județean de Urgență Pitești.

Conform raportului de necropsie, moartea polițistului a fost violentă: „Ea s-a produs prin hemoragie meningo-cerebrală consecința unui traumatism cranio-cerebral cu fractură craniană”.

S-a constatat că leziunile provocate în seara zilei de 4 noiembrie sunt „în legătură de cauzalitate necondiționată cu decesul”.

Agresorul susține că l-a lovit după ce polițistul l-ar fi prins de gât

Ștefan Florin Morariu, în vârstă de 20 de ani, a fost trimis în judecată, în februarie 2024, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, pentru ultraj raportat la loviri sau vătămări cauzatoare de moarte. Momentul său de agresivitate a costat viața unei persoane. Tânărul se află în arest preventiv.

Prietena inculpatului, prezentă la momentul incidentului, a explicat și ea procurorilor cum s-a produs tragedia: „La un moment dat, enervat de faptul că polițistul local i-a spus că va face pușcărie, Moraru Ștefan Florin l-a scuipat pe polițist și l-a lovit cu pumnul în zona feței, iar în urma loviturii polițistul local a căzut pe asfalt”, se arată în rechizitoriu.

În schimb, inculpatul a declarat că l-a lovit pe polițist „cu pumnul în zona feței, întrucât acesta l-a prins de gât și s-a speriat”, se mai menționează în rechizitoriul procurorilor. Declarația inculpatului nu a fost confirmată, însă, de un alt martor.

Familia victimei s-a constituit parte civilă în dosar cu suma de 50.000 de euro.

Sute de persoane și polițiști locali din întreaga țară l-au condus pe Savaste Condoruș pe ultimul drum. Mașinile cu însemnele Poliției Locale, aliniate, au salutat cu girofarurile aprinse, urlând din sirene.

Au fost prezenți  cu autospecialele polițiști locali din mai multe zone ale țării: Galați, Vaslui, Pașcani, Târgu Jiu, Buzău, Balotești, Craiova, Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Odorheiu Secuiesc, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Poliția Locală a Sectorului 2, precum și colegi din Pitești sau din alte localități din Argeș.

Cu toții au avut un singur mesaj de transmis: solidaritate și schimbarea legislației în ceea ce privește Poliția Locală. Se solicită o Lege care să ofere polițistului local un statut care să îi protejeze cu adevărat autoritatea și viața.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite