Polițistul omorât, condus cu sirene pe ultimul drum. Moartea sa va naște Legea Savaste VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de polițiști locali din întreaga țară au fost prezenți la înmormântarea colegului lor din Pitești, Condoruș Savaste, care a murit după ce a fost lovit de un tânăr. Familia victimei cere înăsprirea legislației. 

Polițiștul local a murit după ce a stat două săptămâni în comă Foto: Poliția Locală Pitești
Polițiștul local a murit după ce a stat două săptămâni în comă Foto: Poliția Locală Pitești

A fost durere fără margini, la Pitești. Joi, 23 noiembrie 2023, mașinile cu însemnele Poliției Locale, aliniate, au salutat cu girofarurile aprinse, urlând din sirene. Familie, prieteni, colegi l-au condus pe Condoruș Savaste, în vârstă de 55 de ani, pe ultimul drum.

Convoiul Poliției Locale FOTO: Primăria Pitești
Convoiul Poliției Locale FOTO: Primăria Pitești

Au fost prezenți  cu autospecialele polițiști locali din întreaga țară: Galați, Vaslui, Pașcani, Târgu Jiu, Buzău, Balotești, Craiova, Slatina, Drobeta-Turnu Severin, Odorheiu Secuiesc, Brăila, Râmnicu Vâlcea, Târgoviște, Poliția Locală a Sectorului 2, precum și colegi din Pitești sau din alte localități din județul Argeș.

Cu toții au avut un singur mesaj de transmis: solidaritate și schimbarea legislației în ceea ce privește Poliția Locală. Se solicită o Lege care să ofere polițistului local un statut care să îi protejeze cu adevărat autoritatea și viața.

Președintelele Federației Naționale a Polițiștilor Locali anunță „Legea Savaste”

Polițiștii locali din Pașcani sau Vaslui au făcut peste 6 ore pe drum ca să atragă acest semnal de alarmă. „Este un eveniment tragic și cumva trebuie atras un semnal de alarmă! Ar trebui umblat la lege, în ceea ce privește siguranța polițistului local”, a precizat echipajul Poliției Locale Vaslui.

A fost prezent la Pitești și Petrică Hahui, președintele Federației Naționale a Polițiștilor Locali, care a precizat că legislația se va schimba, urmând ca viitoarea lege să se numească „Legea Savaste”, în memoria polițistului local care și-a pierdut viața.

Rămas bun sub sunetul asurzitor al sirenelor

Noi, familia, vă suntem recunoscători veșnic, dar așa cum ați spus legislația este precară, trebuie întărită. Întăriți-vă statutul. Dumneavoastră, ca Poliție, trebuie să fiți o referință. Să știți că prin gestul lui poate mișca ceva. Licărirea asta pe care o vedem în girofaruri și în faruri ne va rămâne în suflet pentru totdeauna, că așa ne luăm rămas bun“, a fost mesajul transmis de familia victimei în fața sediului Poliției Locale.

Cortegiul funerar, însoțit de zeci de mașini ale Poliției Locale, din toată țara, sub zgomotul asurzitor al sirenelor s-a deplasat atât la sediul instituției, cât și la domiciliul polițistului local înainte de a se oprit la Cimitirul Sfântul Gheorghe din Pitești

Agresorul polițistului este în arest preventiv

Pe 4 noiembrie 2023, Condoruș Savaste a fost atacat cu agresivitate, în timpul serviciului, cu 15 minute înainte de a ieși din tură, de către un tânăr, de 20 de ani, care deranja ordinea publică. A fost lovit în zona feței de acesta, prin surprindere, iar în urma loviturii a căzut și s-a izbit cu capul de asfalt, rămânând inconștient.

Polițistul local a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean de Urgență Pitești, unde a stat în comă timp de două săptămâni. S-a stins din viață pe 19 noiembrie 2023.

Agresorul polițistului a fost arestat preventiv pentru ultraj. După moartea polițistului, s-a schimbat încadrarea juridică din ultraj raportat la vătămare corporală, în ultraj raportat la lovituri sau vătămări cauzatoare de moarte. Cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș.

Polițistul local lucra în slujba comunității timp de 16 ani, fiind angajat în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Locale Pitești din anul 2007, de la înființarea instituției. Acesta era căsătorit și avea o fată.

PiteştiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite