Ce trebuie să faceţi dacă aveţi un accident auto în străinătate. Detaliile importante din Cartea Verde de asigurare obligatorie

0
0

În caz că plănuiţi să plecaţi în vacanţă peste hotare cu maşina, atunci trebuie să fiţi pregătit cu mai multe informaţii importante, înainte să plecaţi la drum. Vă prezentăm în articolul de mai jos ce trebuie să faceţi în cazul nefericit al unui accident de maşină în străinătate.

„Când circulaţi în străinătate în calitate de pasager beneficiaţi de protecţie pentru prejudiciile suferite în caz de accident fie în baza documentului Carte Verde al vehiculului în care va aflaţi, fie în baza asigurării celuilalt vehicul, în funcţie de care dintre cele două vehicule se face vinovat de producerea accidentului”, spune Claudiu Ionescu, managerul unei companii de asigurări.

În cazul unui accident peste hotare, trebuie să vă anunţaţi cât mai repede asiguratorul şi urmaţi recomandările acestuia.

Dacă sunteţi vinovat de producerea accidentului, trebuie să înmânaţi celuilalt şofer o copie după documentul dumneavoastră de asigurare Carte Verde, după talonul auto, certificatul de înmatriculare şi permisul dumneavoastră de conducere.

”Este recomandat să faceţi poze la locul accidentului, cu semnele de circulaţie, cu stradă, intersecţia şi poziţia vehiculelor şi cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate în accident”, mai precizează Claudiu Ionescu.

În cazul în care vinovat de producerea accidentului este celălalt vehicul, este necesar să solicitaţi o copie (şi/sau faceţi o poză) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”.

Formularul „Constatare amiabilă de accident” trebuie să fie cât mai complet şi lizibil completat.

De asemenea, când sunteţi implicat într-un accident, trebuie să completaţi cu atenţie toate rubricile formularului „Constatare amiabilă de accident” şi să urmăriţi că şi celălalt şofer să facă acest lucru sau aşteptaţi să vină autorităţile competenţe, dacă legislaţia ţării respective impune acest lucru.

Un document de asigurare Carte Verde este valabil pe teritoriul statelor ale căror simboluri nu sunt barate/tăiate cu ”X” pe formularul documentului.

Pe perioda valabilităţii asigurării RCA pe care o deţineţi, beneficiaţi în mod automat şi de o asigurare Carte Verde valabilă pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, precum şi pentru teritoriile Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elveţiei şi Serbiei.

Piteşti


Ultimele știri
Cele mai citite