Când expiră termenul până la care PFA-urile şi întreprinderile individuale trebuie să îşi actualizeze obiectul de activitate. Ce măsuri va lua ONRC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ONRC afişează pe site-ul propriu lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate
ONRC afişează pe site-ul propriu lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate

Persoanele fizice autorizate (PFA) şi întreprinderile individuale (II) au avut la dispoziţie o perioadă de doi ani pentru a solicita oficiului registrului comerţului din raza sediului profesional înregistrarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr. 182/2016. Acest termen expiră pe 17 ianuarie 2019, iar cei care nu-l respectă riscă să rămână fără firme.

Legea nr. 182/2016 (pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale) a modificat modul de înregistrare şi de funcţionare a PFA-urilor şi întreprinderilor individuale (II), respectiv numărul maxim de coduri CAEN pe care acestea le pot avea în obiectul de activitate.

Astfel o persoană fizică autorizată poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN, în timp ce întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN.

Înregistrarea acestor menţiuni cu privire la clasele de activităţi se va mai putea face doar până la data  de 17 ianuarie. 

În martie începe radierea celor care nu s-au aliniat legislaţiei

Ulterior, în termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani pe care agenţii economici în cauză i-au avut la dispoziţie pentru această procedură (respectiv începând cu data de 19 martie 2019), Oficiul Registrului Comerţului radiază, din oficiu, persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale al căror număr de activităţi incluse în obiectul de activitate este mai mare decât cel impus de legislaţia în vigoare.

Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) afişează online, pe site-ul propriu, lista persoanelor fizice autorizate şi a întreprinderilor individuale care nu şi-au îndeplinit obligaţia de modificare a obiectului de activitate 

Amintim că o altă modificare adusă de Legea nr. 182/2016 priveşte numărul de angajaţi. Art. 17 alin. (1) prevede că “PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult trei persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”, iar conform art. 24 alin. (1), “întreprinderea individuală poate angaja cel mult opt salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii (…)”. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite