Voluntarul crescut în orfelinate care acum ajută mii de copii şi tineri să meargă gratuit la stomatolog

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inutursu facebook

Un tânăr crescut de la naştere la casa de copii, cu care viaţa nu a fost deloc darnică, şi-a găsit vocaţia, implicându-se ca voluntar în zeci de proiecte sociale în ţară şi în străinătate

Ionuţ Ursu, un tânăr de 32 de ani, implicat de ceva vreme în acţiuni de voluntariat atât în ţară, cât şi în străinătate, a dus la bun sfârşit alt proiect de anvergură. Iniţiativa i-a aparţinut, dar a găsit susţinere la o mare companie, HeidelbergCement România, care a asigurat finanţarea. Este vorba despre clinica stomatologică Dental Life Social, înfiinţată în comuna Taşca, judeţul Neamţ, unde compania deţine o fabrică, înfiinţarea ei presupunând o investiţie de 80.000 de euro. Beneficiari vor fi peste 4.000 de copii şi tineri cu risc social din trei localităţi, Taşca, Bicazul Ardelean şi Bicaz Chei. 

Parteneriatul dintre Asociaţia Volunteer for Life, condusă de Ionuţ Ursu şi HeidelbergCement, a pornit de la statistici recente, care arată că în România există un medic stomatolog la fiecare 728 de locuitori din mediul urban şi unul pentru fiecare 4.445 de locuitori din rural. Proiectul a fost iniţiat în anul 2020 şi vizează tocmai îmbunătăţirea stării de sănătate şi accesul la servicii stomatologice de calitate pentru populaţia tânără, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 30 de ani, din localităţile rurale menţionate. 

"Îngrijirea medicală stomatologică este de multe ori neglijată în rândul populaţiilor vulnerabile, din cauza costurilor mari pe care tratamentele sau prevenţia le presupun. Din păcate, atunci când se agravează, aceste probleme pot avea consecinţe serioase la nivelul stării generale de sănătate sau al capacităţii de integrare socială. Prin acest proiect ne-am propus să întindem o mână de ajutor tinerilor şi copiilor fără posibilităţi şi să facem posibilă urmarea la timp a tratamentelor stomatologice de care aceştia au nevoie", a detaliat Ionuţ Ursu. 

Şi personalul medical este format din voluntari 

Clinica de la Taşca este alcătuită din două cabinete, unul pentru pediatrie, iar altul de chirurgie maxilo-facială, pentru tratamente extinse, ambele dotate cu echipamente de ultimă generaţie. Copiii şi tinerii cu risc social, luaţi în evidenţa autorităţilor pentru sprijin financiar, pot beneficia de consultaţii, extracţii, detartraje, tratamente de canal sau tratamente de profilaxie.  

inutursu cabinet

"Parteneriatul pe care l-am construit împreună cu cele trei primării din judeţ şi cu voluntarii inimoşi de la Asociaţia Volunteer for Life vine ca răspuns la discuţiile pe care le avem de mulţi ani cu reprezentanţii comunităţii locale. Ne bucurăm de fiecare dată când putem investi în infrastructură şi servicii care aduc beneficii localnicilor de pe langă fabricile noastre, pentru că suntem conştienţi că un mediu economic sănătos şi durabil este direct proporţional cu bunăstarea populaţiei din zonă", a declarat Bogdan Arnăutu, manager de comunicare şi sustenabilitate HeidelbergCement România. 

În cadrul proiectului, Primăria Taşca a pus la dispoziţie spaţiul necesar şi asigură gratuit utilităţile. În acest an, serviciile sunt asigurate în baza unor contracte de voluntariat de un stomatolog şi un chirurg stomatolog. Personalul medical va intra în responsabilitatea celor trei primării, care, începând de anul viitor, în baza unor hotărâri de consiliu local, urmează să angajeze cel puţin doi medici şi un asistent medical. 

Despre Ionuţ Ursu se poate spune că a avut o experienţă de viaţă tristă, dar şi-a depăşit condiţia. Părăsit de mamă la câteva zile după naştere, a trăit 26 de ani în case de copii din Piatra Neamţ. A absolvit o facultate de geografie, iar primul contact cu voluntariatul l-a avut la Ambulanţă. Ulterior, s-a implicat în proiecte de anvergură, ajungând în Nepal, Siria şi Irak.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Mausoleu unic în ţară, lângă fortăreaţa Neamţ. A fost ridicat în interbelic, pentru a cinsti o categorie aparte de eroi din Primul Război Mondial

Pompieri şi un poliţist, altruism şi civism. Unul dintre ei a fost şi în „iadul“ de flăcări din Grecia

Piatra NeamţPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite