Spații comerciale înghesuite între blocuri multicolore la Piatra Neamț FOTOGALERII

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În spațiile de trecere dintre blocurile vechi ale orașului au fost ridicate construcții moderne
În spațiile de trecere dintre blocurile vechi ale orașului au fost ridicate construcții moderne

Fiecare metru patrat dintre blocurile situate în centrul orașului a fost atractiv pentru cei care au ridicat spații comerciale și de birou, deseori inestetice. În ultimii ani a luat avânt și operațiunea de anevelopare termică a blocurilor, urmată de vopsirea fațadelor după gustul proprietarilor.

„Curcubeul" de pe fațadele blocurilor se observă atât în cartierele orașului, cât și în zona centrală a urbei de sub Pietricica. Edilii au ales prin hotărâre de consiliu culorile care pot fi folosite pentru fațade, însă, după anveloparea termică, blocurile s-au colorat după placul locatarilor, Asociațiilor de proprietari, sau al constructorilor.


Click pe poze pentru fotogalerie

Blocuri colorate în toată gama cromatică

„O să arate acest oraș ca un bâlci ambulant. Mă uitam trecînd pe stradă la «zidul chinezesc», blocul lung cu 10 etaje de la Orion. Vișiniul acela mai merge, dar galbenul și portocaliul acela sunt absolut îngrozitoare. Mai lipsește rozul și dresura de purici", spune un cetățean într-o sesizare adresată edililor.

Dan Florea, arhitectul șef al orașului recunoaște că decizia luată în privința aspectului exterior al blocurilor este subiectivă, deși autoritățile au reglementat problema culorilor la fațade.

„ La blocuri  am mers pe o culoare dominantă, de obicei de pământ, naturală, care să se potrivească și cu nuanța acoperișului. Avem o hotărâre de Consiliu Local care limitează culoarea acoperișului la maro și nuanțe de maro ", spune Dan Florea.

Blocuri de cărămidă împănate cu spații de birouri moderne

În ceea ce privește modul de ridicare al noilor construcții, în zona centrală este vizibilă nepotrivirea în ansamblul de blocuri a spațiilor de tip comercial.


Click pe poze pentru fotogalerie

În spațiile de trecere dintre blocurile vechi ale orașului au fost ridicate construcții moderne

„Pe bulevardul Decebal, la blocul Turn, și peste drum, între blocuri, sunt construcții moderne unele ocupate, altele fără clienți. Acesta spațiile sunt ca  nuca în perete între construcțiile foarte vechi ale orașului", remarcă inginerul Mihnea Ștot.

PUG-ul trebuie actualizat până în 2013

Actualul Plan Urbanistic General (PUG ) al municipiului Piatra Neamț a fost aprobat de Consiliul Local în iunie 1998. În 2006 a început reactualizarea lui, iar valabilitatea i-a fost prelungită până în luna februarie 2013, termen limită până la care va trebui avizată și aprobată toată documentația.

„Noul PUG va trebui să stabilească clar  zonele de dezvoltare ale oraşului, să delimiteze zonele de case de cele de blocuri, şi să reglementeze spaţiile verzi ale oraşului", spune arhitectul șef Dan Florea.

Elaborarea şi avizarea documentaţiei de urbanism a fost adjudecată de Institutul de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu" din Bucureşti - Centrul de Cercetare, Proiectare, Expertiză şi Consulting.

Rămâi pe neamt.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite