Serbările Zăpezii la Durău, chiar în ultima zi de iarnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La evenimentul organizat în pripă vor veni să cânte artişti cunoscuţi de muzică populară. Prima ediţie a Serbărilor Zăpezii de la Durău este finanţată cu 15.000 de lei de către Consiliul Judeţean Neamţ. Accesul la teleschi şi pe pârtie sunt gratuite.

Edilii comunei Ceahlău organizează în weekend o ediţie improvizată a Serbărilor Zăpezii, în ultima zi calendaristică a sezonului rece. Locul de desfăşurare este pârtia de la Durău, amplasată în locul numit de localnici „Poiana Cailor“. „Deschiderea va avea loc mîine (astăzi - n.r.), la ora 13. Pe scenă vor evolua interpreţi şi formaţii de muzică uşoară. Seara se va termina cu un foc de tabără şi cu focuri de artificii“, a precizat Constantin Şchiopu, primarul comunei Ceahlău.

Dans popular duminică

Duminică, manifestările vor fi reluate după-amiază. „După ce lumea va ieşi de la biserică, va reîncepe programul artistic pe scena Serbărilor Zăpezii, cu formaţii de muzică populară şi uşoară şi cu ansambluri de dansuri populare, iar cap de afiş va fi Aurel Moldovan. Comuna Borca participă cu vestita formaţie de dansuri populare, iar dintr-un judeţ mai îndepărtat ne vor cânta Rapsozii Botoşanilor“, a mai spus Constantin Şchiopu. Petrecerea va continua până după miezul nopţii, cu discotecă în aer liber.

Organizatorii mai spun că pârtia este acoperită cu zăpadă şi, pentru că are expunere nordică, temperaturile de primăvară nu le dau emoţii. „Vremea este destul de călduţă, dar sperăm să nu rămânem în pană de zăpadă, pentru că pârtia este mai tot timpul umbrită“, a încheiat Constantin Şchiopu. Conform acestuia, atât accesul pe pârtie, cât şi la instalaţia de teleschi va fi gratuit pe toată perioada Serbărilor Zăpezii. În acest timp, pe pârtie vor avea loc diferite concursuri, dintre care sunt deja programate cele între şcolile din comunele Grinţieş şi Ceahlău.

Bani din bugetul judeţului

Consiliul Judeţean Neamţ a aprobat sprijinirea Serbărilor Zăpezii de la Durău cu 15.000 de lei. Iniţial, în comisiile de specialitate, suma prevăzută a fost de 20.000 de lei, dar în proiectul din mapa de şedinţă suma a fost redusă cu 5.000 de lei.

În urma intervenţiei unora dintre consilierii judeţeni, s-a căzut de acord să se aprobe o sumă intermediară. „Consiliul Judeţean face asocieri şi cu 150.000 de lei, pentru alte manifestări care nu sunt mai importante decât aceasta“, a declarat, în plenul CJ, consilierul Neculai Puşcaşu.

Teleschiul, neomologat
Pârtia de la Durău este situată la o altitudine de 800 de metri, are o lungime de 450 de metri şi o diferenţă de nivel de 35 de metri. Este prevăzută cu instalaţie de teleschi, dar nu are tunuri pentru zăpadă artificială şi nici instalaţie de nocturnă. În plus, teleschiul nu este omologat. „Oamenii se pot da cu schiurile pe pârtie, dar o fac ca pe o proprietate privată“, a explicat Dănuţ Burgheaua, expertul evaluator.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite