Primul semn de viaţă al preotului dat dispărut de enoriaşi. Care a fost cererea oficială înaintată de Hrisostom Filipescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hrisostom Filipescu lucra şi la Centrul de recuperare de la Păstrăveni FOTO: Facebook
Hrisostom Filipescu lucra şi la Centrul de recuperare de la Păstrăveni FOTO: Facebook

Preotul Hrisostom Filipescu, fostul egumen al schitului Ţibucani, din judeţul Neamţ, a fost văzut în ţară ultima dată pe 29 octombrie, lăsând în urmă o mulţime de întrebări fără răspuns.

Cazul preotului-călugăr Hrisostom Filipescu (33 de ani), fostul egumen al Schitului Ţibucani, Neamţ, dat dispărut de la finele lunii octombrie şi identificat ulterior în Germania, rămâne încă un mister pentru credincioşii neliniştiţi de lipsa veştilor despre soarta sa.  

Timp de două săptămâni de la sesizarea dispariţiei sale la Poliţie, dar şi după ce a apărut confirmarea oficială că a fost găsit în Germania (14 noiembrie), pe reţelele de socializare au apărut tot felul de scenarii. 

Versiunea cea mai vehiculată a fost aceea că preotul ar fi victima unei răpiri şi că este ţinut împotriva voinţei sale de forţe oculte, deranjate de popularitatea în creştere de care acesta se bucura în ultimi ani. Nu puţini sunt cei care susţin ipoteza că preotul a fost răpit şi că postările ciudate făcute pe conturile de Fb şi Instagram ar fi opera celor care-l ţin sechestrat. 

În ultimii ani, Hrisostom Filipescu era o figură care atrăgea interes din tripla postură oficială pe care o reprezenta: era preot-călugăr şi egumen (conducător) al Schitul Sfânta Maria Magdalena din Ţibucani, dar şi psiholog clinician şi psihoterapeut la Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap de la Păstrăveni. 

Pe 26 octombrie, Hrisostom Filipescu a fost ridicat în rang de protosinghel în cadrul unei ceremonii religioase oficiate de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, iar duminică, 28 octombrie, preotul a oficiat ultima slujbă la schitul de la Ţibucani. A doua zi, pe 29 octombrie, a plecat de la schit lăsând vorbă că are treburi la Bucureşti, iar de pe 30 octombrie, pe conturile sale de Facebook şi Instagram au aparut în cascadă tot felul de postări ciudate, până pe 3 noiembrie. 

Pe 14 noiembrie, poliţiştii români au fost anunţaţi de colegii germani că l-au identificat pe preot, dar că acesta nu doreşte să ia legătura cu nimeni şi nici să fie contactat. La o săptămână diferenţa, pe 21 noiembrie, Hrisostom Filipescu a anunţat angajatorul pentru care lucra ca psiholog clinician (Centrul de la Păstrăveni), că doreşte un concediu fără plată pe o perioadă de trei luni. Datele au fost confirmate de reprezentanţii Direcţiei pentru Protecţia Copilului Neamţ, instituţie care are în subordine centrul de la Păstrăveni. 

„Doamna directoare a Centrului Păstrăveni a spus că pe 21 noiembrie , înainte cu o zi de încheierea concediului de odihnă al părintelui, a fost sunată  de el şi a spus că doreşte un concediu fără plată. A trimis o cerere prin curier şi a făcut o cerere de concediu fără plată pe trei luni. Pe 23 noiembrie, a doua zi după ce îi expira concediul de odihnă, a fost primită cererea de concediu fără plată, prin curier“, a declarat Magda Vasilache, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ. 

Dacă în relaţia preotului cu Biserica, lucrurile sunt destul de tulburi după acest episod, în ce priveşte activitatea sa ca psiholog la centrul de la Păstrăveni aceasta ar trebui să fie reluată din luna februarie 2019. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite