Piatra Neamţ: Absolvenţii visează la facultăţile de peste hotare

0
0

Tinerii vor o diplomă obţinută peste hotare pentru că speră ca aşa să aibă mai multe şanse pentru un loc de muncă bine plătit, studiile făcute în străinătate fiind recunoscute peste tot.

Tinerii din Piatra Neamţ şi-au schimbat opţiunile faţă de anii trecuţi. Dacă înainte visau la o carieră în Poliţie ori în magistratură pentru că păreau destul de bănoase şi sigure, acum şcoala făcută în ţară li se pare inutilă deoarece nu mai au şanse pentru a dezvolta o carieră.

„La noi se mai face încă şcoală, nu spun că nu ar fi aşa, dar când termini nu ai loc de muncă. Acum se mai taie şi salariile şi la ce să mai rămân aici, ca să mor de foame şi să nu am nicio şansă?! Am vorbit şi cu ai mei şi sunt de acord", a spus hotărât Laurenţiu Pâslaru, care visează să devină inginer cu diplomă de Germania.

Arhitectura, politehnica şi publicitatea sunt domeniile spre care se orientează absolvenţii care vor să-şi încerce norocul peste hotare. „Aş vrea să reuşesc în Marea Britanie, în publicitate, dar nu ştiu dacă voi avea norocul. Am spus că dau şi aici examen şi încerc să plec în timpul facultăţii dacă nu pot din prima. În ţară nu am ce să fac, mai ales cu domeniul ăsta", a ridicat din umeri Alin Antohi.

Generaţie mai hotărâtă

Profesorii care intră permanent în contact cu tinerii spun că generaţia actuală este mult mai interesată de ceea ce vor face după ce termină facultatea şi că acum îşi aleg domeniile în funcţie de câştigurile viitoare.

„Am fost surprinsă să aud copii care au zis că au studiat ofertele de muncă de la noi şi şi-au dat seama că îşi vor găsi un serviciu destul de greu. Mulţi se orientează spre cariere care par destul de sigure, chiar dacă nu le place neapărat ceea ce vor studia. Au devenit mai practici, însă există şi riscul să renunţe peste ani, atunci când îşi vor da seama că serviciul pe care şi l-au ales nu corespunde cu ceea ce li s-ar potrivi", a declarat profesorul Laura Petrescu.

Mai multe - Piatra Neamţ

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite