Neamţ: Nemţişor, cabana preferată a lui Ceauşescu când vâna
0În fiecare toamnă, şeful statului venea aici pentru trofee de cerb. Totul era pregătit cu atenţie, cu multe săptămâni înainte. Inginerul Dan George Ţâbulac (65 de ani) era şeful de garaj Unităţii de Garare, Întreţinere şi Reparaţii Auto a Comitetului de Partid Judeţean Neamţ.
Într-o toamnă, pentru aranjarea cabanei Nemţişor, el a fost trimis la Bucureşti să aducă un covor imens. „Am plecat cu Dacia mea papuc necarosată. Covorul rulat avea vreo şase metri. L-am pus în jugul din spatele cabinei şi atârna în faţă, peste botul maşinii, şi în spate încă vreun metru. Mă opreau miliţienii din post în post, dar le arătam actele covorului şi mă lăsau să plec mai departe“, îşi aminteşte inginerul Ţâbulac.
Ceauseşcu voia linişte
Ioan Pocovnicu (70 de ani) a fost electrician la Comitetul Judeţean PCR Neamţ. Cu două săptămâni înainte de venirea lui Ceauşescu, el şi alţi meseriaşi trebuiau să se ocupe de buna funcţionare a cabanei. „Cabana nu era electrificată, dar avea curent de la un grup electrogen, ţinut departe, în pădure, la vreo 200 de metri, să nu se audă zgomotul. În plus, toate maşinile cu care veneau dimineaţa şefii de la ICIL, Abator, Avicola, CLF să aducă alimente proaspete erau obligate să oprească motorul cu 150 de metri înainte de cabană, de unde le împingeam noi“, spune Ioan Pocovnicu.
Cabana Nemţişor se află la circa 18 kilometri de oraşul Târgu Neamţ. A fost construită de Direcţia Silvică în 1974, dar a fost preluată de Comitetul Judeţean de Partid, pentru a-i sluji lui Ceauşescu drept cabană de vânătoare. A revenit la Romsilva, dar a fost cedată Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în 2008, cu toată pădurea din zonă.