Neamţ: În vizită la biserica pictată de nemţeanul C.D. Stahi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Artistul a pictat lăcaşul de cult din Negreşti. Turiştii care ajung în zonă pot vizita şi Casa Memorială Dumitru Almaş.

Prin pictura lui C.D. Stahi (1844-1920), Biserica „Sf. Contantin şi Elena“din Negreşti stă alături de Mănăstirea Agapia, pictată de Nicolae Grigorescu, sau de Mănăstirea Durău, înfrumuseţată cu pictura lui Tonitza.

Lucrări vechi de peste 100 de ani

Turiştii care trec prin Negreşti în drum spre Mănăstirea Horaiţa şi Schitul Horăicioara au toate motivele să se abată de la strada asfaltată până la biserica în care sunt păstrate picturile lui Stahi. Născut în Dobreni, sat situat la circa patru kilometri de Negreşti, artistul a pictat în ulei bolţile şi catapeteasma acestei biserici, în perioada 1880-1890. Scenele de pe catapeteasmă, pictate pe lemn, sunt la fel de vii ca în urmă cu peste o sută de ani. „Când eram mic, îmi plăcea să privesc scena bătăliei conduse de regele David, aflată aici, în zona de jos a catapetesmei, în partea dreaptă, cea rezervată bărbaţilor“, spune Petru Vamanu, pictor născut la Negreşti. În pridvorul bisericii se păstrează, înrămate şi expuse pe perete unele dintre cele mai vechi fotografii, reprezentând chipurile ctitorilor bisericii, Constantin şi Zoe Comăniţă.

De asemenea, la circa un kilometru de acest lăcaş, turiştii pot vizita Casa Memorială Dumitru Almaş. Aici vor fi întâmpinaţi de Mihai Ailincăi (86 de ani), fratele scriitorului, şi de Elena (79 de ani), soţia acestuia.

Ei locuiesc într-o casă alăturată de aceea în care Dumitru Almaş prefera să se retragă din agitaţia Bucureştiului, pentru a-şi scrie manualele de istorie. „Noi suntem aici permanent şi aşteptăm cu bucurie vizitatorii“, a precizat Elena Ailincăi.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite