Neamţ: Cireşii din judeţ, distruşi de norul vulcanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pomicultorii pietreni sunt deznădăjduiți de efectele ploilor acide din ultima perioadă.

Recolta de cireșe a fost compromisă aproape în totalitate și nu puțini sunt cei îngrijorați  și de starea celorlate culturi de pomi fructiferi. Frunzele sunt pătate și stau să cadă de pe ramuri, iar fructele sunt distruse aproape în totalitate.

Nu am mai văzut de mult așa ceva. Frunza este bucătăria copacului, iar dacă se usucă, nici copacul nu mai poate fi salvat. Fructul este pătat și a rămas chircit, fără să mai dea semne de creștere ", a spus Ion Ciobanu, unul dintre pomicultorii afectați de fenomen.

Specialiștii spun că deși în Neamț nu sunt ferme de cireși, agricultorii care cultivă pomii individual au rămas fără aproape 80% din fructele care în unele zone ale orașului trebuiau deja culese.

Este păcat într-adevăr pentru că pentru unii acele fructe reprezentau o formă de câștig după munca depusă într-un sezon întreg. Mai dureros este că astfel de evenimente nu pot fi prevenite și nici combătute. La această oră nu pot exista despăgubiri pentru cei care rămân cu paguba", a declarat Adran Vararu, director coordonator în cadrul Direcției Agricole Neamț.

Pomicultorii care au deja experiența anilor în agricultură spun că de vină este norul de cenușă vulcanică. „Numai de la asta poate fi. Mai mult, poluarea cauzată de atâtea mașini, care se revarsă asupra noastră la ploi. Se vede clar că picăturile de ploaie au provocat aceste pete maronii care împiedică fructul să se dezvolte", a mai spus supărat Ion Ciobanu.

Piețarii cumpără cireșele din Ardeal

Deși în anii trecuți comercianții din piețele din oraș încheiau contracte cu țăranii nemțeni, acum tarabele sunt pline de cireșe aduse din Ardeal. „Parcă nici nu au gustul pe care îl știam. Se și strică foarte repede, majoritatea fiind deja pătate atunci când le cumpărăm noi, iar dacă nu le vindem repede rămânem cu marfa", a spus Dana Lupașcu, comerciant în piața centrală.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite