Neamţ: Cinci membri ai unei rețele specializate în evaziune fiscală cu cereale, reținuți de procurorii DIICOT (UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinci membri ai rețelei au fost prezentați astăzi la Tribunal cu propunerea de arestare preventivă
Cinci membri ai rețelei au fost prezentați astăzi la Tribunal cu propunerea de arestare preventivă

Învinuiţii cumpărau marfă de la producători folosind borderouri de achiziţie falsificate după care livrau cerealele către baze mari de achiziţie.

În cadrul acțiunii au fost efectuate în total 16 percheziții domiciliare și la sediile unor societăți comerciale, fiind ridicate documente (avize de însoțire, facturi fiscale, borderouri de achiziție) și suma de aproximativ 57.000 de lei.

Gruparea aflată în vizorul anchetatorilor este formată din zece persoane, administratori sau reprezentanți de firme: Valentin Trifan, de 20 de ani (Piatra Neamț), Paul Ciobănică, de 46 de ani (Iași), Radu Crăciun, de 23 de ani, din comuna Valea Seacă (Iași), Dan Boldiș, de 40 de ani, din Sântana (Arad), Roxana Crăciun, de 27 de ani, din Valea Seacă (Iași), Octavian Romanesi, de 29 de ani, din Sântana (Arad), Ovidiu Drugă, de 42 de ani, din Breaza (Buzău), Valerică Iacob, de 38 de ani, din Sântana (Arad) și Leonil Ignat, de 48 de ani, din comuna Drânceni (Vaslui).

„În urma activităților complexe desfăsurate de polițiști și procurori s-a stabilit că S.G., de 43 de ani, din județul Arad, în calitate de administrator al unei firme, a constituit o grupare infracțională specializată în achiziția de cereale, în special de la producători primari, în transportul acestora si livrarea ulterioară către baze mari de achiziție a cerealelor”, a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț.

Arădenii Gheorghe Solomon, Dan Boldiș, pietreanul Valentin Trifan și ieșenii Radu Crăciun și Roxana Crăciun au fost reținuți de procurorul D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Neamț, pe bază de ordonanță de reținere pe o perioadă de 24 de ore, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire de grup infracțional organizat și evaziune fiscală.

„Cele cinci persoane urmează să fie prezentate astăzi Tribunalului Neamț cu propunere de arestare preventivă. Față de ceilalți cinci suspecți, s-a dispus măsura interzicerii de a nu părăsi țara, aceștia fiind cercetați în stare de libertate”, se arată într-un comunicat al IPJ Neamț.

Până în prezent a fost stabilit un prejudiciu în sumă de 344.000 lei.

.........................

Cele 12 percheziţii domiciliare efectuate miercuri, 3 noimebrie, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ au avut loc pe raza judeţelor Neamţ, Iaşi, Arad, Vaslui şi Botoşani.

Acţiunile fac parte din cercetările care vizează destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 10 învinuiţi, specializat în comiterea  infracţiunii de evaziune fiscală, pe linia comerţului cu cereale.

„Învinuiţii achiziţionau cereale, în special de la producători primari, marfa fiind plătită cash, fiind utilizate borderouri de achiziţie falsificate. Folosirea borderourilor de achiziţie false permitea acestora să ofere producătorilor un preţ mai mare pentru cerealele achiziţionate, întrucât pentru aceste tranzacţii nu se percepe TVA, cu consecinţa afectării mediului concurenţial, şi totodată să ridice în numerar din bancă sume mari de bani în numerar", se arată în comunicatul DIICOT.

Învinuiţii sunt acuzaţi că întocmeau documente fictive de însoţire a mărfii sau foloseau documente reale, care erau însă anulate la momentul în care marfa ajungea la destinaţie.

„Cerealele erau livrate către baze mari de achiziţie, iar sumele reprezentând preţul cerealelor erau direcţionate în conturile societăţilor comerciale folosite special în acest scop, aparţinând unor membri ai grupării, de unde erau ridicate imediat de către administratorul sau asociatul persoanei juridice respective sau de către alt membru al grupării infracţionale împuternicit în acest sens", se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Societăţile comerciale erau folosite doar o perioadă limitată de timp, acumulând mari datorii către bugetul de stat, constând în TVA şi impozit pe profit datorat. Activitatea comercială a unităţile înceta ulterior, cu consecinţa eludării plăţii taxelor.

Piatra Neamţ

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite