Neamţ: Adio lift înclinat pe Pietricica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Edilii au abandonat proiectul, considerat prea scump. Muntele-simbol va oferi panorama oraşului doar după ce va fi urcat la pas, pe trepte din lemn.

Proiectul de amenajare în scop turistic a muntelui Pietricica a fost regândit de autorităţile locale din cauza costurilor prea mari. Planul avut în vedere încă din anul 2008 prevedea un circuit complex care să facă legătura între muntele Cozla şi Pietricica, cu o telecabină. Circuitul urma să se închidă cu un traseu care putea fi străbătut cu ajutorul unui lift înclinat şi al unor scări rulante.

Scări din lemn, în loc de lift modern

Proiectul în ansamblu era estimat la circa 5 milioane de euro. Finanţarea s-a dovedit însă mult prea mare pentru a fi susţinută din fonduri europene şi de la Ministerul Turismului. „Vom emite o nouă autorizaţie prin schimbarea temei de proiectare. Vom prevedea un traseu cu scări din lemn în relief şi platforme de observare gen belvedere. Punctul de pornire va fi din zona parcării ultimei scări a blocurilor V de pe strada Orhei. Punctul final va fi o platformă între cele două stânci care ies în consolă din munte“, explică Dan Florea, arhitectul şef al oraşului.

În proiectul refăcut va mai fi prevăzut iluminatul traseului şi cel arhitectural al pereţilor din stânca pe lângă care vor fi construite scările. Chiar dacă amenajarea a fost redimensionată, nici în noua formulă nu vor lipsi lucrările de defrişare a porţiunii pe care va fi amenajat traseul. Pentru aceasta, consilierii locali au aprobat într-o şedinţă din martie 2008 scoaterea din circuit a unei suprafeţe de aproape 4.000 de metri pătraţi de vegetaţie forestieră.

În compensaţie, Primăria este obligată să împădurească peste două hectare de teren situat în păşunea Bighirea, proprietate a municipiului. În forma iniţială, proiectul a fost socotit periculos pentru mediu de către reprezentanţii forurilor ecologiste. „Putem ajunge la catastrofe ecologice, precum colmatarea întregii canalizări a oraşului“, atenţionează Ioan Tătaru, liderul Partidului Verde Ecologist.
„Scările vor fi realizate în zig-zag. Vom face cât mai puţin deranj, ocolind cât se poate copacii“, dă asigurări arhitectul Dan Florea.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite