Motivul pentru care autorităţile din Anglia trebuie să aştepte 11 ani ca să poată ancheta un român. Ce fapte oribile a comis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emanuel Ciotloş (stânga) este căutat de autorităţile din Marea Britanie. FOTO: desteptareabacau.ro
Emanuel Ciotloş (stânga) este căutat de autorităţile din Marea Britanie. FOTO: desteptareabacau.ro

International Criminality Unit UK şi Justiţia Păcii din Guildford solicită extrădarea unui tânăr condamnat în România pentru viol şi crimă. Acest lucru nu poate fi însă dus deocamdată la îndeplinire.

Două autorităţi judiciare din Marea Britanie îl caută pe un român de 20 de ani, acuzat că ar fi comis ilegalităţi pe teritoriul Regatului Unit, formulând cereri de extrădare. Ele nu pot fi puse în executare din considerente ce ţin de legislaţia românească, tânărul în cauză având condamnări penale pe care trebuie să le ispăşească în ţara de origine. 

Emanuel Ciotloş, din Bicaz Chei, judeţul Neamţ, a fost condamnat la 11 ani şi 4 luni de închisoare pentru că a violat şi ucis, în 26 mai 2019, o femeie de 65 de ani, din comuna Brusturoasa, judeţul Bacău, după care va fi pus la dispoziţia englezilor. 

În timp ce era anchetat, la începutul lunii iunie 2019, a sosit prima cerere de la autoritatea străină, Justiţia Păcii din cadrul Curţii Magistraţilor din Guildford, care cerea, în baza unui mandat de arestare european, privarea de libertate şi predarea tânărului în Anglia. 

Magistraţii de la Curtea de Apel Bacău au admis pretenţiile, au dispus arestarea pentru 30 de zile a nemţeanului, însă prin aceeaşi sentinţă au dispus amânarea predării până la data la care îşi termină

problemele penale în România. 

„Admite cererea formulată de autoritatea judiciară emitentă, respectiv aceea din Marea Britanie, Justiţia Păcii din cadrul Curţii Magistraţilor din Guildford, privind executarea mandatului european de arestare emis la data de 13.05.2019, împotriva persoanei solicitate Ciotloş Emanuel şi ia act de consimţămîntul acesteia de  fi predată autorităţilor judiciare din Marea Britanie. Amână predarea persoanei solicitate Ciotloş Emanuel autorităţilor judiciare din Marea Britanie până la soluţionarea definitivă a cauzelor penale aflate în curs de cercetare la Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău (...). Dispune arestarea preventivă provizorie a persoanei solicitate Ciotloş Emanuel, în vederea predării către autorităţile judiciare din Marea Britanie pentru o durată de 30 de zile, ce va fi pusă în executare începînd cu data încetării motivelor care au justificat amânarea“, conform Curţii de Apel Bacău.

Departamentul pentru infracţionalitate internaţională a cerut predarea temporară

Între timp, Emanuel Ciotloş a fost condamnat, la Tribunalul Bacău, în primă instanţă, a contestat pedeapsa de 11 ani şi 4 luni, dar apelul a fost respins ca nefondat, astfel că sentinţa a devenit definitivă. 

Se pare că activitatea infracţională a tânărului a fost una consistentă în Marea Britanie, pentru că, recent, în România a sosit o altă solicitare. De data aceasta, de la Departamentul pentru infracţionalitate internaţională - International Criminality Unit - UK, solicitându-se predarea temporară a nemţeanului. 

Pe 13 aprilie 2020, Curtea de Apel Bacău a hotărât: „Respinge cererea de predare temporară a persoanei solicitate Ciotloş Emanuel, formulată de Departamentul pentru infracţionalitate internaţională - International Criminality Unit - UK“. 

Tânărul mai are pe rolul unei instanţe din Bucureşti alt dosar penal, fiind cercetat pentru furt calificat.

Violul şi crima din judeţul Bacău le-a săvârşit în timp ce lucra la o exploatare forestieră. Tânărul locuia  împreună cu mai mulţi colegi într-un vagon situat aproape de casa bătrânei. În seara comiterii faptelor, aceasta ieşise în curte ca să închdiă animalele, iar tânărul s-a oferit să o ajute. Când au ajuns într-un grajd însă, tânărul a închis uşa şi a luat-o la bătaie pe femeie. Strigătele de ajutor au fost auzite de soţul său în vârstă de 70 de ani, care era în casă, dar el nu a putut interveni pentru că era orb. După agresiunea care a redus-o la tăcere pe bătrână, Ciotloş a violat-o, apoi a sugrumat-o. 

Dându-şi seama de gravitatea faptelor sale, tânărul s-a dus la locuinţă şi a povestit celorlalţi muncitori ce a făcut. Pentru că în zonă nu era semnal la telefoanele mobile, unul dintre colegi a mers câţiva kilometri pe jos, apelând apoi 112. La scurt timp, au sosit anchetatorii şi un echipaj de la ambulanţă, însă pentru victimă nu s-a mai putut face nimic. Acuzatul a fost reţinut şi ulterior arestat, de la data crimei el fiind în stare de detenţie.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite