Incendieri de tip mafiot fără vinovaţi sub Pietricica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele mai multe acte criminale vizează familia interlopului Gheorghe Mararu, asasinat la sfârşitul anului trecut de Cristian Chilat, zis Falău.

Cea mai veche incendiere rămasă cu autor necunoscut (AN) a avut loc în noiembrie 2005, atunci când un autoturism Audi A8, proprietatea lui Gheorghe Mararu, a ars într-o parcare din oraş. Filmarea de pe o cameră de supraveghere a fost inutilă pentru mersul anchetei. La câteva luni distanţă, în februarie 2006, o altă maşină a familei Mararu a fost topită de flăcări în parcarea unui hotel din centrul oraşului.

Pompierii au confirmat că focul a fost pus intenţionat în cazul limuzinei Porsche Cayenne. Incidentul a fost urmat peste doar patru zile de atacul armat asupra lui Dumitru Mironescu, zis Puiu, de pe Bulevardul Traian. Cele două scene au confirmat că a fost vorba de acte de răzbunare între cele două tabere adverse. Tot în 2006 au avut loc incendierile unui imobil în construcţie  şi a unui Mercedes E270, proprietatea familiei Mararu. În ultimul caz, anchetatorii l-au reţinut pe Cristian Chilat, zis Falău, care a şi fost condamnat la trei ani de închisoare.

Pe lista incendierilor de maşini cu autor necunoscut se mai înscriu un BMW al afaceristului Petru Voroneanu (ianuarie 2008), un Hyundai Lantra folosit de Petru Artimon (ianuarie 2010) şi WV Touareg al lui Vasile Chirilă, zis Coşon, apropiat al fraţilor Mararu.

Autori pierduţi în fum după incendierile din Piatra Neamţ

Piatra Neamţ a fost scena unor acte de violenţă desprinse parcă dintr-un film cu mafioţi. În ultimele 12 luni, poliţiştii au avut de investigat jafuri de tablouri celebre şi incendieri. Aceste cazuri par să fie un pariu cu imposibilul al oamenilor legii. Nici la această dată autorii nu au fost descoperiţi, acelaşi lucru fiind valabil pentru mai bine de 2.000 de dosare penale. „În prezent, la nivelul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Neamţ, se află în lucru 2.059 de dosare penale cu autori necunoscuţi. În cursul anului trecut au fost sesizate 2.333 de fapte penale cu autor necunoscut“, a spus inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ.

Incendiu urmat de asasinat
Pe 13 noiembrie 2010, cu o zi înainte ca Gheorghe Mararu să fie ucis de Cristian Chilat, magazinul Onym din centrul oraşului a fost mistuit de flăcări. Spaţiul comercial aparţine Oanei Vicol (35 de ani), apropiată a interlopilor nemţeni. „În urma anchetei făcute de echipa care s-a deplasat la faţa locului, s-a stabilit cauza probabilă a incendiului, şi anume că a fost provocat. Cazul este anchetat în continuare de poliţişti, femeia susţinând că nici măcar nu are asigurare încheiată pentru spaţiul respectiv“, a declarat căpitanul Iulian Jugan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

Conform informaţiilor furnizate la acea dată de fostul şef al Poliţiei Neamţ, Aurelian Vasea Şoric, Chilat ar fi executat, cel mai probabil la comandă, incendierea magazinului deţinut de Oana Vicol. Cu toate acestea, Chilat nu a fost învinuit oficial pentru incendiul de la Onym. În ianuarie 2011, când Falău era deja în arest, o altă proprietate a Oanei Vicol a fost incendiată. Paris Cafe a ars în noaptea de 9 spre 10 ianuarie. Autorul a aruncat o sticlă aprinsă prin geamul din spate al barului după care s-a făcut nevăzut.

„Cel mai mare prejudiciu reclamat într-o cauză cu autor necunoscut este de 400.000 de euro, în dosarul penal privind săvârşirea infracţiunii de distrugere, prin incendiere, a unei cafenele din municipiul Piatra Neamţ“, a precizat comisarul şef Paul Tablan, împuternicit la conducerea IPJ Neamţ.

Jaful de mare artă din vila Stoiciu, fără vinovat

Dosarele cu autor necunoscut rămân în evidenţa poliţiei până la identificarea autorului şi soluţionarea cauzei sau până la împlinirea termenului de prescripţie a răspunderii penale. Termenele de prescripţie sunt stabilite de legiuitor în articolul 122 din Codul Penal şi diferă în funcţie de pedeapsa prevăzută pentru infracţiunea comisă. „Din statistica ultimilor cinci ani rezultă că cele mai multe cazuri cu autor necunoscut sunt furturile. În toţi aceşti ani nu au rămas fapte de omor cu autor necunoscut“, subliniază Paul Tablan.

Hoţul a fugit cu nouă tablouri
Cel mai vechi dosar penal la care poliţiştii încă mai lucrează pentru a descoperi autorul este o tâlhărie comisă pe 22 ianuarie 1997. „Partea vătămată a reclamat că a fost deposedată, prin violenţă, de bijuteriile din aur pe care le avea asupra sa, în timp ce se deplasa pe o stradă din Piatra Neamţ“, a spus Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. Printre cele mai recente cazuri de furt se numără cel din noaptea de 7 spre 8 august, de la casieria telegondolei.

„Casieriţa a sunat la numărul unic 112 şi a sesizat că persoane necunoscute au pătruns prin efracţie în casierie şi, din seif, au sustras 37.401 lei“, a precizat inspectorul principal Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Neamţ. Un alt caz recent este cel de furt de opere de artă din Vila familiei Stoiciu. În luna mai a acestui an, după un scenariu desprins parcă din filme, un tânăr de 30 de ani a sustras din vila familiei Stoiciu nouă tablouri semnate de pictori celebri precum Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza şi Ştefan Luchian.

Potrivit anchetatorilor, hoţul a acţionat în tihnă, a întrebat-o pe femeie care sunt cele mai valoroase obiecte din casă, după care a demontat cu grijă rama de la tablouri, a împachetat pânzele şi le-a aşezat într-o geantă sport luată tot din casă, alături de celelalte obiecte de valoare. Deşi portretul robot al autorului a fost dat publicităţii, poliţiştii nu au primit niciun indiciu.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite